24-те часа на BG: Пеевски си запази място на първия ред в 47-ото НС, за актива на ДПС останаха питанките: Закъсняхме ли? Сгрешихме ли? Колко ще вземем?

24-те часа на BG: Пеевски си запази място на първия ред в 47-ото НС, за актива на ДПС останаха питанките: Закъсняхме ли? Сгрешихме ли? Колко ще вземем?

24rodopi.bg/Политика/Коментари   „Това е един исторически ден за ДПС и за цяла България. Дори закъсняхме с издигането на кандидатурата. Това се очак

24rodopi.bg/Политика/Коментари

 

„Това е един исторически ден за ДПС и за цяла България. Дори закъсняхме с издигането на кандидатурата. Това се очакваше от избирателите ни.

Много български граждани, които не са от нашия етнос, вярват и оценяват ролята на ДПС.

Изминахме етапа на балансьори и вече играем за участие във властта“, това обяви Юнал Лютфи от ДПС минути след като партията издигна председателя Мустафа Карадайъ за кандидат-президент. Очаквано. След като Ахмед Доган е възпрепятстван, логично е Карадайъ да играе и на президентската писта.

ДПС казва закъсня, ама не дава отговор защо закъсня?

Сгреши ли ДПС или ходът е правилен? Този въпрос си задава актива.

Всъщност, основно са питанки. Колко гласа ще спечели ДПС със своя кандидат-президентска двойка?

Първият кандидат за президент на България с турско име Сали Шабан преди години спечели 41 837 гласа. 41 837 гласа без финансова подкрепа, без партийни структури, само с едно турско име!

Поне 10 пъти повече трябва да спечели Карадайъ. Това би отсякъл мрачният математик от НОЩ (Националния оперативен щаб за борба с коронавируса), ако в „успешната“ си методология „джурне“ броя на етническите турци и тези, които при предишното преброяване са се определили за българомохамедани.

Колкото повече са „президентските“ гласове за Карадайъ, толкова повече ще са и за кандидат-депутатските листи. Защото, за да направи всичко възможно Румен Радев да не бъде президент още 5 години, каквото декларира ДПС, са необходими поне 400 000 гласа. А за да се случи мечтата на Юнал Люфти за участие на ДПС в следващото правителство, са необходими доста над 400 000 гласа, защото сборът на резултатите, които социологията дава на ГЕРБ и ДПС, не прави 121 депутати в 47-ото Народно събрание.

Защо ГЕРБ и ДПС? Защото нито една друга политическа сила не иска да сяда на една маса с тях.

Но пък бай Лютфи е оптимист, че на 14 ноември и останалите партии ще променят отношението си към ДПС. Или поне някои от тях, достатъчни за властовото присъствие на ДПС.

 

Другата новина. Делян Пеевски си запази място на първия ред в следващия парламент. Всички медии пишат как великотърновските депесари го регистрирали в местната РИК за водач на кандидатската листа. Той, разбира се, ще влезе от Благоевград, а ако спечели мандат и във Велико Търново, ще го отстъпи на Йордан Цонев.

 

Иначе, „почтените“ и тези от „промяната“ вече си чертаят варианти за правителство без ДПС и ГЕРБ. От „Продължаваме промяната“ пресмятат колко гласа ще имат заедно с „Демократична България“ и „Изправи се БГ. Ние идваме“. И в търсене на сбора „121“ открехват вратата за градивни разговори с „Има такъв народ“ и БСП. Дори наследилите Иван Костов са готови да се прегърнат с БСП.

„БСП е сложна тема, но в интерес на държавата сме готови да участваме в мнозинство. Но важно е с кой мандат, с каква програма и с какъв състав на правителството“, заяви съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов./24rodopi

COMMENTS

WORDPRESS: 0