24 шахматисти се включиха в турнира „Арена Арда-3“

24 шахматисти се включиха в турнира „Арена Арда-3“

Шахматът вече трайно фигурира в спортния календар на област  Кърджали. След като в края на февруари месец група ентусиазирани люб


Шахматът вече трайно фигурира в спортния календар на област
  Кърджали.

След като в края на февруари месец група ентусиазирани любители на древната игра от Ардино, Кирково, Крумовград, Кърджали и Момчилград регистрираха шахматен клуб „Арда“ , вдъхновени от легендарния кърджалийски международен майстор на спорта и световен шампион по шахмат  за младежи Димитър Трифонов.

Председател на клуба е гинекологът д-р Недим Исмаилов от Ардино, а в управителния съвет са още Бисер Сребрев от кирковското село Дружинци, който превърна дома си в шахматен клуб за приятели и Кямран Билял от Крумовград.

Първите си прояви клубът проведе онлайн, още преди официалната си регистрация, в популярната шахматна платформа „Личес“  срещу отборите ШК „Плевен Мастърс“ и ШК „Бавария 1881“ от Регенсбург, Германия.

От 19 март 2021 година ШК „Арда“ провежда и ежеседмични онлайн  турнири в платформата „Личес“, като участието е свободно за всички желаещи.

В петъчната вечер (2 април) при засилен интерес се проведе  надпреварата по бърз шах с контрола 10 минути на играч + 5 секунди за ход. Общо 24 шахматисти от областта взеха участие в третия поред турнир, кръстен „Арена Арда-3“, като най-малкият претендент за първото място бе 10-годишният Анъл Хасанов от Ардино, а най-възрастният – ветеранът Вълчо Златилов от Кърджали. Този път имаше участници дори и извън областта-от Златоград. След проведените  седем кръга първото място зае Мартин Милев от Кърджали, на второ място се класира Кямран Билял от Крумовград, а на трето Янко Узунов от Момчилград.

Първият турнир „Арена Арда-1“, проведен на 19 март с контрола 5 минути

 +3 секунди, бе спечелен от Бисер Сребрев от кирковското село Дружинци.

Вторият турнир „Арена Арда-2“,проведен на 26 март с контрола от 5 минути +3 секунди, бе спечелен от д-р Недим Исмаилов от Ардино.

Четвъртото издание на шахматния турнир „Арена Арда- 4“ ще бъде блиц проява с контрола от 3 минути +2 секунди и ще се проведе на 9-ти април от 21:45 ч.

Организаторите от шахматен клуб „Арда“ са решили турнирът да се провежда всяка петък вечер с различни времеви контроли, в 7 кръга по швейцарската система, с пауза от 30 секунди между всеки кръг. Определянето на поредността на партиите и опонентите, както и класирането на играчите се прави автоматично от шахматната платформа „Личес“. Тя изчислява и на какъв шахматен коефициент съответства представянето на всеки един от участниците и прави класирането.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0