24-те часа на BG: БСП себе си не може да спаси, ама ще отървава Слави и ИТН!?

24-те часа на BG: БСП себе си не може да спаси, ама ще отървава Слави и ИТН!?

БСП са крушенци в българската политика отдавна и какви ли не техники и маньоври пробваха, но след мъглата спасение така й не се появи. И като куриоз с

БСП са крушенци в българската политика отдавна и какви ли не техники и маньоври пробваха, но след мъглата спасение така й не се появи. И като куриоз същата БСП – партията, която сама не може да се спаси, ще отървава Слави Трифонов и наредения от него кабинет на малцинството на „Има такъв народ“.

Това е най-важното, с което може да се обобщи казаното и изреченото в последните 24 часа относно предстоящото в сряда гласуване на правителството от 240-те народни представители в 46-ия парламент.

65 плюс 36 прави 101. Само ИТН плюс БСП прави нищо. „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ няма да подкрепят тези имена за премиер, вицепремиери и министри. ДПС дори да смъкне кворума, уравнението за живот пак не излиза. Хората на Мустафа Карадайъ трябва да влязат в залата и да гласуват „За“…

Но тук е България и до сряда има страшно много време, за да се водят пазарлъци зад завесите, да се случат изненади, да видим странни врътвания и т. н.

След предизборната омраза, сега БСП и ИТН са само на някакви си 10% покритие на политики и ще се прегърнат, какво останало за другите играчи!

 

И ако в сряда – 11 август, БСП подкрепи ИТН, но сборът им не стигне да се роди кабинетът на кандидата на Слави Трифонов, то Корнелия Никова и „мозъците“ от „червената фабрика за стратегии“ трябва да се молят президентът Румен Радев да даде третия проучвателен мандат на левицата, а депутатите на Слави Трифонов да подкрепят предложението „Служебното правителство да стане редовно“, защото наесен…

Защото, ако БСП катастрофира и с тази рискована игра в 46-ото Народно събрание, то в 47-ото ДПС вече ще мръдне една позиция напред и ще стане 4-та сила, но не като изпревари „Демократична България“, а защото отборът на Корнелия Нинова ще се е сринал до 5-о място от 6 възможни. Колкото завъртяно ви се вижда това изречение, с такава измъчена сложност е и играта на БСП.

 

Колкото до служебното правителство, в БСП далновидно отчитат рейтинга му и предлагат да му удължат живота с профил на редовно, но странно защо залагат на план Б.

Дори социолозите на Бойко Борисов признават, че „подкрепата за работата на служебния кабинет постепенно расте“. През юли 40% я оценяват положително, посочва любима на ГЕРБ агенция. Другото, с което бойкоборисовите проучватели се съгласяват е, че откъм рейтинг президентът Румен Радев води с няколко обиколки пред останалите.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0