23 нападения на мечки в Родопите, 2 от тях в Ардинско!

23 нападения на мечки в Родопите, 2 от тях в Ардинско!

23 сигнала за щети от мечки са били проверени от страна на Екоинспекцията в Смолян само през месец май. Установени са 9 случая на на

23 сигнала за щети от мечки са били проверени от страна на Екоинспекцията в Смолян само през месец май. Установени са 9 случая на нападения над пчелини и 14 на нападения над селскостопански животни, съобщиха от РИОСВ.
Регистрираните щети са на територията  на общините Девин (село Триград – 3 щети и село Гьоврен – 1 щета), Баните (село Давидково – 3 щети, село Сливка – 5 щети ), Смолян (град Смолян – 4 щети, село Върбово-1 щета, село Широка лъка – 1, село Могилица – 1 ), Ардино (село Латинка – 1 щета и село Песнопой – 1 щета) , Борино (село Кожаре – 1 щета) и Лъки (село Белица – 1 щета). При огледите е констатирано, че щетите са нанесени от кафява мечка. Комисията е изготвила  предложения за обезщетение на собствениците.
Поради зачестилите нападения на мечки върху селскостопанско имущество РИОСВ – Смолян призовава стопаните да засилят превантивните мерки по опазване на животни и пчелини. Пашата трябва да се извършва с пастир и кучета, нощуването на животните да е в масивни стопански сгради, да има ограждане с електрически огради, шумови и светлинни отблъскващи средства.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0