22 000 евро за поляна край новия граничен пункт!

Цените „полетяха“ – на жилища, офиси… 24rodopi.bg/Общество/Регион Родопите чакат своята Врата №4 към Бяло море. Границата при Рудозем, която

Цените „полетяха“ – на жилища, офиси…

24rodopi.bg/Общество/Регион

Родопите чакат своята Врата №4 към Бяло море. Границата при Рудозем, която да отвори планината и тя да излезе от категорията „Периферия”. Надежди, свързани с възможности, по-добър начин на живот, висок стандарт и… евро.

Далеч преди отварянето на ГКПП „Рудозем-Ксанти“, първо скочиха цените на имотите в родопския град, установи проверка на екипа на „Родопи voice“.

77 евро за офис под наем, 179 евро на месец за помещение в търговска сграда в центъра на Рудозем, са само част от офертите на пазара за недвижимо имущество.

Двустаен апартамент в миньорския град се продава вече за 32 500 евро. 68 квадратни метра, или по 477 евро на кв./м. „На новия път за Гърция“, пък е задължително упоменаване в текста на обявата. Жилище от две стаи с кухня на последен етаж се продава за 25 564 евро. За сравнение-3-стаен апартамент в съседен Мадан, напълно обзаведен, се предлага  за по-малко от 18 000 евро.

Имот на първа линия по новостроящия се път Рудозем-Ксанти е обявен за 22 000 евро-962 квадратни метра извън регулация.

Далеч неатрактивният Рудозем постепенно се насочва към цените на имотите в Кърджали след отварянето на „Маказа“. В града край Арда цената на квадратния метър в центъра достигна 800 евро.

ГКПП „Рудозем-Ксанти“ пък може да бъде отворен най-рано в края на септември тази година.

Това бе последната новина около граничния пункт след работна среща на делегация от Областна администрация в Смолян в Солун и Комотини с представителите на „Егнатия Одос“ и областния управител на Периферия Източна Македония и Тракия Христос Метиос през м.г. Тогава бе извършен и обход на строителния обект в участъка Димарио – ГКПП „Рудозем-Ксанти“.

Срокът за финализиране на мащабния проект е удължен отново заради непредвидени строителни дейности-а именно две новообразували се свлачища, едното от които в близост до българската граница. Това налага да се проведат нови процедури за избор на изпълнител за съответните два участъка, които ще удължат срока. Най-рано ГКПП „Рудозем“ може да отвори в края на септември 2023-та или дори края на годината.

На обекта се работи усилено, като дейностите бяха фокусирани по двата тунела и виадукта по трасето.

Движението на тежкотоварните автомобили до 40 тона може да стане едва през 2028 година.

COMMENTS

WORDPRESS: 0