22-годишната сага приключи! Казармите са дадени на Община Ардино

22-годишната сага приключи! Казармите са дадени на Община Ардино

След близо 22-годишна кореспонденция между Община Ардино и Министерството на отбраната, терените и сградите на закритото поделение, което се намира в

След близо 22-годишна кореспонденция между Община Ардино и Министерството на отбраната, терените и сградите на закритото поделение, което се намира в центъра на града, беше прехвърлен безвъзмездно на общината.

За целта кметът инж. Изет Шабан назначи комисия за подписване на фактическо предаване и приемане на недвижимия имот, публична държавна собственост, с 71,078 дка площ, с 16 сгради и 4 468 кв.м застроена площ.

Подписаният договор между Община Ардино и Областният управител на Кърджали предвижда безвъзмездно изграждане на общодостъпна инфраструктура в град Ардино, разширяване на парковата и алейна мрежа, както и създаване на условия за развитие на социални дейности и усъвършенстване на информационно-комуникативната политика на общината.

Казармите в Ардино

Казармите в Ардино са построени през 1937-38 година. На мястото им е имало няколко къщи, които са били иззети и съборени, а собствениците били финансово компенсирани. Една от разрушените къщи била на известния по онова време в града Хапчъ Хасан. За изграждането на казармените сгради са били използвани местните жители, като всички мъже над 18 годишна възраст са били задължавани да работят „ангария“ (безплатно) между 5-10 дни на месец. Камъните за основите са били докарани от кариерата в кв. „Любовна чешма“ на гръб.

Тухлите били изпечени между Горичево (Кайрак махала) и сегашното СУ „В. Левски“. 

Гюнер ШЮКРИ, Ардино

24rodopi.com

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0