21 градуса днес и утре! А кога ще вали сняг, отговоря проф. Рачев

20,5 градуса отчетоха термометрите в Момчилград в 14.30 часа в Момчилград. Утре в Кърджали и региона се очаква да бъде дори по-топло

20,5 градуса отчетоха термометрите в Момчилград в 14.30 часа в Момчилград. Утре в Кърджали и региона се очаква да бъде дори по-топло. Пролетно ще бъде и на 3 февруари!
Февруари започва с майски температури от 20 градуса, минималните температури през Малък Сечко пък се очаква да бъдат между минус 10 и минус 12 градуса. Това прогнозира климатологът проф. Георги Рачев пред в. „Телеграф“.
Последният зимен месец ще донесе време, което е между 2 и 3 градуса по-топло от нормалното. Февруари на Балканите ще бъде с валежи, близки до нормата, съобщават големите метеоцентрове.
„Малък Сечко се очертава като по-топъл, което не означава, че той няма да иска да покаже характера на голям мъж и не веднъж го е правил, макар и на десетина години, когато се случва той да е много студен“, уточни проф. Рачев.
Според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология първите десет дни на месеца ще бъдат по-топли от обичайното, като вероятност за валежи има през втората половина на периода. Градусите през второто деседневие пък ще бъдат близки до обичайното и ще има валежи от сняг и дъжд. Динамично ще е времето и през последните десет дни от месеца, а валежи се очакват в края му.
Единици са местата и и то главно по високите планини, където месечната норма ще бъде изпълнена на 50 %. За останалата част на България валежите са изпълнени между 10 и 30 % от нормата. Голям Сечко си тръгва с положителна температурна аномалия от 1,5 до 3,5 градуса. Март и април се очаква да бъдат също по-сухи от обичайното. Едва месец май се очертава дъждовен.
Януари попада в Топ 3 на сухите зимни месеци от 2000 година насам.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0