2021 абсурда, част 6: И като няма пари, хайде по „канала“…

2021 абсурда, част 6: И като няма пари, хайде по „канала“…

24rodopi.com/Общество Гърция прати в затвора за 25 години наш каналджия. Жител на родопско село бе признат за виновен за приемане на гръцка територия

24rodopi.com/Общество
Гърция прати в затвора за 25 години наш каналджия. Жител на родопско село бе признат за виновен за приемане на гръцка територия на незаконно преминали през гръцко-турската граница, в района на Еврос, петима пакистанци. Родопчанинът трябва да плати и глоба в размер на 70 000 евро. Той обаче поиска да изтърпи наказанието си български затвор защото… не знаел гръцки.
Апелативната прокуратура в Тракия прати Европейска заповед за арест на лицето, която бе разгледана от Окръжния съд в Кърджали. Магистратите край Арда обаче отказаха изпълнение на заповедта. Адвокатът и подсъдимият поискаха от съда да приеме привеждане в изпълнение чрез български прокурор наложеното от чуждия съд наказание. „Българският гражданин няма никаква социална, културна, езикова или друг вид обвързаност с издаващата държава. Това, преценено на фона на неговата възраст, на личния и на семейството му социален статус, аргументира извода, че изтърпяването на наказанието в чуждата държава би рефлектирало в негативна степен, много по-висока от тази, която предполага тежестта на наложената санкция. Изолирането му не само от обществото, но и от родината му, би довело до поставянето му в чужда езикова и културна среда и би създало силно и нежелано за целите на наказанието лишаване от социално общуване, срещи с роднини, а и до сериозно и нежелано ограничаване на възможностите му за полагане на труд в затворническите условия. Всички тези нетипични и в същото време силно отрицателни последици от наказанието „лишаване от свобода“ биха били избегнати, ако последното бъде изтърпяно в затвор на територията на Република България“, се посочва в мотивите на магистратите.
Кърджалиецът ще изтърпи наказанието от 25 години затвор в България.

(Следва продължение)

COMMENTS

WORDPRESS: 0