2000 евро заплата за гурбетчията в Германия, но 40% от заплатата отива за наем

Колко пари влизат в едно гурбетчийско семейство в Германия? Това е много, много относително. Има добре и зле платени професии. В няк

Колко пари влизат в едно гурбетчийско семейство в Германия?
Това е много, много относително. Има добре и зле платени професии. В някои работещите печелят много добре, а в други са заплатени толкова лошо, че едва се справят. Нашенците рядко попадат сред най-високо платените трудово ангажирани, ако не са лекари или служители във финансовия и икономическия сектор с перфектно владеене на немски език. Те по-скоро спадат към нискоквалифицираните работници. Сред най-зле платените професии са чистачи, кухненски помощници, фризьори, келнери, болногледачи, служителите в кол центрове и други, включително и медицински сестри. Географският признак също влияе на заплащането в Германия. Примерно, в провинция Бавария заплатите са по-високи.
Като цяло, ако гурбетчия работи една от споменатите професии, той получава брутно месечно възнаграждение между 1800 и 2400 евро, а – нетно между 1300 и 2000 евро, като семейното положение е от съществено значение.
В Германия размерът на минималната работна заплата е определен от закона на база минимална часова ставка и от 1 януари 2020 година минималната часова ставка възлиза на 9,35 евро бруто.
Но разликата между брутно и нетно възнаграждение е голяма. Например, през 2018 година средната брутна месечна заплата в Германия е била близо 3000 евро, а средната нетна заплата е възлизала на 1945 евро.
Зад тази разлика се крият най-различни удръжки за данъци и застраховки. При всеки работещ, обаче, размерът им е различен като зависи от данъчната група. А самата данъчна група пък зависи от семейното положение на работещия – семеен или не; с деца или без; разведен или живеещ на семейни начала. Значение има и това дали съпругът/съпругата също работи, а и колко печели – повече, по-малко или колкото другия.
Да вземем следния нагледен пример: Ако работещият е мъж, баща на две деца и печели 2900 евро бруто на месец, той попада в данъчна група 3, тъй като съпругата му печели по-малко от него и след удръжките му остават нето 2200 евро на месец. Ако същият работещ е без деца, без съпруга и получава същото брутно месечно възнаграждение 2900 евро, при него данъчните удръжки са по-високи и нетната заплата в този случай ще му бъде 1900 евро.
Разходите за наем са най-същественият разход и за местните в Германия, и за гурбетчиите. При 17% от германците разходите на домакинствата за наем надхвърлят 40% от месечния доход. Наемите също зависят много от географското положение. Където заплатите са по-скъпи и наемите се качват. В Бавария, за семейство с дете/деца минималните квартири започват от 750 евро, а най-евтините за сам човек на квартира или общежитие с общи тоалетни/мивки – от 350 нагоре.
Ерхан Алемдар, Германия,
специално за 24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0