200 кърджалийци поискаха 850 лева минимална работна заплата (видео)

200 кърджалийци поискаха 850 лева минимална работна заплата (видео)

24rodopi.bg/Кърджали С искания за минимална работна заплата от 850 лева около 200 кърджалийци излязоха на протест днес. Членовете на Конфедерацията н

24rodopi.bg/Кърджали

С искания за минимална работна заплата от 850 лева около 200 кърджалийци излязоха на протест днес. Членовете на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) настояват и за приемането на бюджет за 2023-та, гарантиращ по-високи доходи.

Протестното шествие тръгна от „колелото“ на автогара „21 век“, премина по част от булевард „България“ и завърши с митинг пред паметника на Васил Левски.

„Издръжката на живот на живеещ сам човек е 1 700 лева, за да си позволи храната и обезпечаването на всички битови нужди. Официалната статистика измерва инфлация от 17,8 процента, но реалната статистика на 20-те стоки и услуги, които ежедневно ползваме показва инфлация от 50 процента. Има стоки, които са се вдигнали с над 100 процента, като картофите“, каза пред протестиращите вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов. Той обобщи, че искането на синдиката е за компенсиране на инфлацията до края на годината, т.е. минимум увеличение от 20 процента на работните заплати за всички, без значение дали са в реалния или бюджетния сектор.

Средната брутна работна заплата в област Кърджали е 1 277лв. или с три лева по-ниска от юни, заяви председателят на регионалната структура на КНСБ Иванка Караколева.

Снимки и видео: Мохамед Хабил

COMMENTS

WORDPRESS: 0