200 хил. лева помощ за 10 години и 26 двойки се сдобиха с дечица!

200 хил. лева помощ за 10 години и 26 двойки се сдобиха с дечица!

24rodopi.bg/Общество 98 двойки с репродуктивни проблеми са подпомогнати от 2012 година до момента от Община Кърджали, като при 26 от тях процедурите

24rodopi.bg/Общество

98 двойки с репродуктивни проблеми са подпомогнати от 2012 година до момента от Община Кърджали, като при 26 от тях процедурите са успешни. За тези повече от 10 години, откакто е приет Правилникът за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на семейства и лица, живеещи на семейни начала на територията на община Кърджали, са отпуснати близо 200 000 лева от бюджета на общината.

Това съобщи председателят на Общинския съвет Юсеин Ахмед.

По думите му само през миналата година на 9 двойки с репродуктивни проблеми община Кърджали е отпуснала финансовата помощ за провеждане на процедури и дейности по асистирана репродукция. При 5 от тях резултатът е положителен, тоест на бял свят са се появили дечица.

Рекордна по отношение на одобрени за подпомагане е 2017 година, когато на 17 двойки е отпусната финансова помощ. При 6 от тях ин витро процедурите са били успешни, отбеляза Юсеин Ахмед.

Това става по силата на решения на Общинския съвет, базирани на Правилника за финансово подпомагане на двойки с детеродни проблеми, който е в сила от месец март на 2012 година по предложение на тогавашния общински съветник д-р Марин Мухтаров.

„Правилникът за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на семейства и лица, живеещи на семейни начала на територията на община Кърджали е направен така, че вече повече от 10 години не се налагат промени в съдържанието му и всички решения за отпускане на помощи се вземат с консенсус”, коментира председателят на Общинския съвет в Кърджали.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0