200-годишен ясен защитено дърво №16 в Кърджалийско!

200-годишен ясен защитено дърво №16 в Кърджалийско!

Дърво от вида полски ясен, намиращо се в землището на кирковското село Чорбаджийско, е обявено за вековно със заповед на министъра на о

Дърво от вида полски ясен, намиращо се в землището на кирковското село Чорбаджийско, е обявено за вековно със заповед на министъра на околната среда и водите.  Дървото е на възраст около 200 години, високо е 16 метра и е с обиколка на стъблото 4,10 метра.

РИОСВ Хасково е издала предписание на собственика на имота- Джамийско настоятелство с.Чорбаджийско, да обозначи дървото с информационно-указателна табела и да полага грижи за опазването му от унищожаване или увреждане, посочиха от Екоинспекцията.

Това е 8-то вековно дърво в община Кирково, 16-то в област Кърджали и 201-то на територията контролирана от РИОСВ Хасково със защитен статут от закона.

Според Закона за биологичното разнообразие се забранява изкореняването, отсичането, кастренето и чупенето на клони на вековни дървета, както и нараняването на стъблата им и всякакви други действия, които биха довели до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологичното състояние. Нарушителите носят административно- наказателна отговорност.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0