20 млн. лв. глоба за страната заради „Кърджали и още 8 града с мръсен въздух“

20 млн. лв. глоба за страната заради „Кърджали и още 8 града с мръсен въздух“

До края на тази година броят на наказателните процедури, открити от ЕК срещу нашата страна, в сферата на екологията, може да намалее наполовина. Това

До края на тази година броят на наказателните процедури, открити от ЕК срещу нашата страна, в сферата на екологията, може да намалее наполовина.

Това обяви във Варна министърът на околната среда и водите Борислав Сандов, цитиран от БТА. По думите му, в момента делата са 18. По три от тях страната ни е изпълнила изискванията и предстои да бъдат прекратени. Ако Народното събрание приеме предложените промени в закона за опазване на околната среда, още три наказателни процедури ще бъдат прекратени, допълни Сандов.

За замърсяването на въздуха министърът посочи, че в страната все още има проблематични райони. Наднормени нива на фини прахови частици има в София, Перник, Видин, Кърджали, Горна Оряховица, Монтана, Хасково, Пазарджик. По думите на министъра, най-сериозен остава проблемът в Пловдив.

Делото, което ЕК води срещу страната ни заради мръсния въздух, се очаква да приключи до края на тази година и вероятно санкцията ще бъде около 12 милиона лева. Министърът обясни, че ако районите не прекратят замърсяванията, започват да текат ежедневни глоби, които на годишна база ще възлизат на около 20 милиона лева. Сандов допълни, че очаква през тази година проблемните зони в страната ни да намалеят и това да доведе до снижаване в размера на санкциите.

24rodopi.com

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0