1880 ученици учат в момента онлайн по свое желание, в Кърджали са само 3-ма

1880 ученици учат в момента онлайн по свое желание, в Кърджали са само 3-ма

Над 1880 ученици учат в момента онлайн по свое желание. 597 от тях са у дома по здравословни причини, а 1285 - по избор на ученика или

Над 1880 ученици учат в момента онлайн по свое желание. 597 от тях са у дома по здравословни причини, а 1285 – по избор на ученика или родителя след разрешение на съответното регионално управление на образованието или заповед на училищния директор. Това показват данни на МОН в отговор на въпроси на „Сега“.

Най-малко в момента са подадените заявления за обучение от разстояние в електронна среда в Кърджали – едва 3 на брой, а най-много в София – 506 ученици.

Тази година МОН даде възможност обучението в електронна среда за отделен ученик да може да се осъществява за повече от 30 учебни дни до края на обявената извънредна епидемична обстановка. За целта е необходимо конкретният ученик да разполага с технически и технологични средства за провеждане на обучението онлайн.

На този етап МОН не може да каже каква част от въпросните над 1880 ученици ще приключат учебната година в електронна среда, тъй като родителите имат възможност във всеки един момент да оттеглят заявленията си и децата им да продължат обучението си присъствено в училище. Друга част от молбите са за конкретен период и след изтичането им учениците ще се върнат в клас.

Как точно протича обучението за тези ученици?

Еднозначен отговор няма – в различните училища онлайн обучението протича различно. В някои случаи детето се включва в часовете на своя клас чрез камера. То чува и вижда какво се случва в клас, учи докато учат и останалите му съученици. Идеалният вариант е, когато учебните заведения са осигурили възможност за пълноценна комуникация и ученикът участва реално в учебния час – отговаря на въпроси, задава такива и т.н. „При нас веднага сложиха камера, за да може детето ми да слуша и участва в реално време. Контролните се извършват успоредно с другите и веднага като приключи, пращам в Teams. Всички домашни също ги пращам там“, разказва във фейсбук родител.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0