180 виртуални овце пратиха шефа на „Земеделие“-то и ветеринарен лекар в ареста, собственичката на обекта: Аз нищо не знам!

24rodopi.bg/Темата+ Регионалният директор на фонд „Земеделие“ Айджан Ахмед е задържан след сигнал, че получавал субсидии без да е извършвал земеделск

24rodopi.bg/Темата+

Регионалният директор на фонд „Земеделие“ Айджан Ахмед е задържан след сигнал, че получавал субсидии без да е извършвал земеделска дейност. Той бил посочен за един от собствениците на 180 овце, които били отглеждани в село Бенковски „само на книга“. На място е установено, че в описания животновъден обект животни няма, а само ушни марки.

Това научи 24rodopi.com във връзка с вчерашната акция на полицията.

Задържани са двама мъже на 40 г. и 60 г. във връзка с установени данни за неправомерно получени средства по национални мерки. „За да бъдат получени субсидии, в животновъден обект в община Кирково били фиктивно регистрирани около 180 овце, за което съдействал 60-годишен ветеринарен лекар. В резултат на това мнимите собственици, сред които е задържаният 40-годишен жител на областта, получили средства по национални мерки. Изяснява се съпричастността и на други лица към описаната схема“, гласи съобщението на Областна дирекция на МВР.

„Скандалът е огромен. Ще има и други задържани, и уволнения ще има. Айджан е „сготвен“ от две дами, наричани Червената шапчица и Русата Лиса. Пръст в аферата имат посредници на консултантска компания от София, както и служители във фонда. Има хора, които не са стъпвали в обора, не са виждали на живо кошара, но получават пари като животновъди“, разкрива пред 24rodopi.com опитен животновъд, който получил предложение за „лесно получаване на пари“.

Когато ми казаха, че могат да ме уредят с пари и с фиктивни животни, се отказах, добавя той.

Според него схемата за „фалшивите стада“ се прилага у нас повече от 15 години.

Проверяваният животновъден обект в Бенковски е на 42-годишна жена от селото. Тя нямала представа за схемата. „Не знам нищо, тук овце няма“, казала тя. Каквото се е случвало, било без нейното съгласие.

На нейно име били зачислени 180-те ушни марки на виртуалните овце. Ключова роля е изиграл местният ветеринар.

COMMENTS

WORDPRESS: 0