18 пожара в горски масиви, треви и храсти през юли!

18 пожара в горски масиви, треви и храсти през юли!

От началото на месец юли в област Кърджали са възникнали 18 пожара в горски масиви, сухи треви и храсти, съобщиха от Областната дире

От началото на месец юли в област Кърджали са възникнали 18 пожара в горски масиви, сухи треви и храсти, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Унищожени са 14 декара сухи треви и храсти, 8 декара горска постеля и 3 декара иглолистна гора.
С повишаването на дневните температури значително се увеличава и рискът от възникване и бързо разпространение на пожари в природата. За да не се допускат сериозни инциденти и за да бъдат опазени селскостопанската реколта, гората и имуществото на жителите от областта, е важно да се спазват правилата за безопасност.

Основни правила за пожарна безопасност през летния сезон:

Не изхвърляй неизгасени кибритени клечки и фасове в горима и леснозапалима среда!
Паленето на огън в гората е забранено, освен на обезопасените и обозначени за това места.
Преди да запалите огън на разрешените за това места, се уверете, че разполагате с вода или други средства за загасяването му при поява на вятър и при напускане на мястото.
Не бива да се изхвърлят бутилки. Те могат да проявят ефекта на лупа и това да доведе до запалване на суха трева, листа или растителни остатъци.
Недопустимо е паленето на огън при наличие на силен вятър, който може да разнесе горящите частици, без да имате възможност за навременна реакция.
Силният вятър увеличава притока на кислород към огнището и подпомага развитието на пожара.
Разчистването на пасища, сухи клони и отпадъци в горски участъци трябва да става чрез събирането, окосяването и извозването им на определените за това места. Забранено е унищожаването им чрез изгаряне!
За да се предотврати самозапалване, прясното сено се складира на дебел слой само след като изсъхне.
За да се предотвратят пожарите, предизвикани от късо съединение на далекопроводите, под и около тях се оформят просеки.
Абсолютно забранено е опалването на стърнищата.
При пожар незабавно потърсете помощ на телефон 112.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0