18 бесарабски българи от Украйна и Молдова работят в „Серта“, до март се очакват още „вносни“ работници

18 бесарабски българи от Украйна и Молдова работят в „Серта“, до март се очакват още „вносни“ работници

Острата липса на работна ръка в Кърджали доведе до... внос на кадри от чужбина. В едно от големите предприятия по машиностроене ве


Острата липса на работна ръка в Кърджали доведе до… внос на кадри от чужбина. В едно от големите предприятия по машиностроене вече работят 18 души – бесарабски българи от Украйна и Молдова. Те са служители на софийска фирма, но оперират тук, тъй като имат сключен договор с предприятието за производство на хидравлични цилиндри, съобщи за 24rodopi.com изпълнителният директор на „Серта България“ АД Красимир Паскалев.

“Към момента имаме 18 човека, но чакаме през февруари и до средата на месец март, да станат общо 50 работници от Украйна и Молдова. Причината е, че имахме нужда от около 120 -130 нови служители, още от ноември. До момента сме успели да назначим само 55 наши работници от Кърджали. Това ни принуди да търсим варианти, в които с фирма подизпълнител да намерим български или чужди граждани, за да изпълним обема от работа, който имаме да свършим“, поясни Красимир Паскалев.

По думите му, част от новонаетите от региона лица са от ресторантьорския бранш.

“Действително имаме и хора, които са работили в ресторантьорския и туристическия бранш, вероятно заради рестрикциите в тази сфера в момента свързана с епидемичната обстановка. За нас това си е част от стратегията, търсим работници, обучаваме ги и се опитваме да ги запазим трайно при нас“, допълни изпълнителният директор на „Серта България“.

В същото време по-голямата част  от работещите в  сферата на ресторантьорството, избират да търсят препитание зад граница.

“Масово, около 20-30% от работещите в тази сфера, ще заминат, а други вече заминаха“, твърди председателят на Асоциацията на ресторантьорите в Кърджали и собственик на заведение Данаил Дялков.  

По думите му, този отлив ще затрудни предстоящото отваряне на заведенията на 1 март.

“Ще стартираме, но ще е много трудно. Аз лично съм пуснал обявя за работа за готвачи и помощник готвачи, но от 2-3 месеца нямам нито едно позвъняване. Имам колеги, които вече са назначили готвачи от съседна Турция“, допълни Дялков.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0