174 „самоубийства“ заради „липса на джипи“?!

174 „самоубийства“ заради „липса на джипи“?!

Няма кой да издаде смъртен акт, започва разследване 174 са разследванията на самоубийства в Родопите за последните три години. Това е

Няма кой да издаде смъртен акт, започва разследване

174 са разследванията на самоубийства в Родопите за последните три години. Това е броят на досъдебните производства в областите Кърджали и Смолян, отчитат от прокуратурата. Те са се водили по член 127 от Наказателния кодекс, за склоняване към самоубийство. Наказанието в този случай пък предвижда от една до шест години затвор.

47 са били досъдебните производства през 2020-година, отчита в годишния си доклад Окръжна прокуратура Кърджали. Техният брой през предходната година е бил 55, а през 2018-та 53.

Десет пък са досъдебните производства за склоняване към самоубийство в област Смолян през 2019-та. Техният брой през миналата година е девет.

Няма обаче нито един осъден за подобен род деяние, просто защото… болшинството от случаите се отнасят за естествена смърт. Едва в няколко става въпрос за реално посегателство над собствения живот. В огромна част от случаите се касае за смърт, настъпила в дома или извън него, без видими следи от насилие. „Когато няма издаден смъртен акт от личен лекар или просто лицето няма такъв, започва разследване за установяване причините за смъртта. То се завежда по този член от Наказателния кодекс. В болшинството от случаите обаче аутопсията показва, че няма следи от насилие. Обикновено се касае за инсулт или инфракт и производството се прекратява“, коментираха за „Родопи voice“ от прокуратурата относно шокиращите цифри.

„В последните години прокуратурата се превърна в погребално бюро. И това е поради отказ или невъзможност на личен лекар да дойде на място и да издаде смъртен акт, без който пък близки и роднини не могат да погребат починалия. Трябва да се направят необходимите корекции и това да се промени. Просто някои хора да започнат да си изпълняват задълженията“, коментираха прокурори от региона.

„Имаме девет досъдебни производства по член 127 през 2020-та година. Всички са прекратени. Нито един случай не се отнася за самоубийствен акт“, пък посочи за „Родопи voice“ говорителят на Окръжна прокуратура в Смолян Станчо Станчев.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0