16,88% от гласовете в Кърджалийско за… областен управител и заместници

16,88% от гласовете в Кърджалийско за… областен управител и заместници

24rodopi.bg/Политика Спечелилите 16,88 на сто от гласовете на парламентарните избори в 9-ти Кърджалийски многомандатен избирателен район политически

24rodopi.bg/Политика

Спечелилите 16,88 на сто от гласовете на парламентарните избори в 9-ти Кърджалийски многомандатен избирателен район политически сили ще излъчат кадри за ръководния екип на Областна администрация.

„Продължаваме промяната“ спечели 4 662 гласа в Кърджалийско на 14 ноември, БСП получи подкрепата на 2 881 избиратели, а за „Има такъв народ“ гласуваха 2 563 души. С най-скромен кърджалийски резултат от 4-те формации, които днес ще подпишат споразумение за коалиционно управление на страната, е „Демократична България“ с 1 074 гласа.

„Коалиционните партньори се съгласяват, че областните управители и заместник областните управители, се назначават по предложения на Коалиционните партньори в съотношение, което отразява, доколкото е възможно, съотношението на междупарламентарното представителство на Коалиционните партньори“, това е отбелязано в проектоспоразумението за бъдещето правителство на „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Кирил Петков ще бъде министър-председател. Той ще разчита на 21 министри, като вицепремиерите ще бъдат 5. Формулата за разпределение на министерствата, която избраха бъдещите 4-ма коалиционни партньори е 10-4-4-3.

Изхождайки от факта, че Кърджали е единственият регион, който няма народен представител от управляващата коалиция, почти сигурно е, че областният управител ще бъде посочен от ПП и подкрепен от партньорите. Това дава шанс на настоящия областен управител Даниел Делчев, който получава подкрепата и на БСП, и на ПП.

Ако двете формации отстъпят ръководната позиция на „Има такъв народ“, сред фаворитите са депутатът от 46-ото Народно събрание инж. Георги Чепишев и областният лидер на ИТН Юлия Чортленева. Двамата са в експертните екипи на партията и за тях съществуват варианти за реализация в министерствата.

Сред коментарите в политическите офиси се прокрадва и вариантът „Радослав Милев от „Демократична България“ – областен управител“, но коалицията няма нито изборен резултат, нито реално влияние в региона, за да заслужи позицията.

„Тежестта на ДБ позволява една заплата на зам. областен управител. На една от позициите може да видим Октай Каврък, като се има предвид, че „Продължаваме промяната“ ще стъпи сериозно в региона със структури и кадри“, коментира един от авторитетните местни политици, чиято партия попада в управленската „четворка“.

Натежаващи мнения при определянето на областния управител, заместниците му и главния секретар на администрацията ще имат водачът на листата на ПП Димитър Илиев и шефът на социалистите в Кърджали Милко Багдасаров.

COMMENTS

WORDPRESS: 0