150 000 лева за хипотезата „Храм на водата над водохранилището на Перперикон“

150 000 лева за хипотезата „Храм на водата над водохранилището на Перперикон“

24rodopi.bg/Регион Над водохранилището в южния квартал на Перперикон е имало храм на водата или т.нар. нимфеум от 2-3 век. Тази стара хипотеза повтор

24rodopi.bg/Регион

Над водохранилището в южния квартал на Перперикон е имало храм на водата или т.нар. нимфеум от 2-3 век. Тази стара хипотеза повтори днес пред журналисти ръководителят на разкопките на археологическия комплекс Николай Овчаров. Той е убеден, че проучванията ще я докажат.

Досега обектът, който е един от най-дълго проучваните на Перперикон, бе смятан единствено за водохранилище с обема си от близо половин милион литра питейна вода и дълбочина от около 5 метра. Но именно новите открития при настоящата реставрация по проект на обекта води археолозите към заключението за съществуването на храма на водата.

Овчаров подчерта важността на градските нимфеуми в римско време, особено по време на обсада. Коментира също, че такива примери има в Мала Азия. В България подобни съоръжения, свързани с почитането и обожествяването на водата, са рядкост. Такива има край хасковското село Каснаково и в Хисаря.

Реставрацията на нимфеума се извършва по европейски проект на община Кърджали, като в него са включени още 13 сгради. Паралелно с това текат и тазгодишните археологически проучвания на Перперикон, които за втора година се случват единствено със средства на общината, заради липсата на държавно финансиране и ще продължат до средата на септември.

Припомняме, че преди дни Овчаров заяви: „Аз имам 150 000 лева, но от Община Кърджали. Необходими са ми около 400 000 лева“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0