150 момчета обрязани за два дни в новата джамия в Кърджали

150 момчета обрязани за два дни в новата джамия в Кърджали

150 момчета бяха обрязани в Кърджали, ритуалът продължи два дни, съобщават от Главно мюфтийство. Сред официалните гости на церемонията в новата джамия

150 момчета бяха обрязани в Кърджали, ритуалът продължи два дни, съобщават от Главно мюфтийство. Сред официалните гости на церемонията в новата джамия в Кърджали са били зам.-главният мюфтия Бейхан Мехмед, районният мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди, зам.-ректорът на Висшия ислямски институт Айдън Юмер, както и Шабан Бююкдере, представител на фондация „Хюдай“, с чиято подкрепа било организирано тържественото събитие. 

Церемонията, която се проведе в новата джамия в Кърджали, започна с молитва, произнесена от Метин Улуоджак ходжа. Зам.-главният мюфтия Бейхан Мехмед от своя страна поздрави децата и техните родители, посочват още от Главно мюфтийство.

В класическата мюсюлманска традиция, възприета от старозаветната, има обичай,който маркира определен момент от живота на момчетата. Това е т.нар. сюннет (диал. сунет, сюйнет) – обрязването, което трябва да се извърши най-късно до 9-11 година на децата. Събитието се възприема като един от големите празници в ранната детска възраст и се смята за „детска сватба“ – турците в България го наричат сюннет дюйюню (сватба при обрязването).

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0