142-ма „самоубийци“ за 3 години!

142-ма „самоубийци“ за 3 години!

24rodopi.com/Регион 142-ма „самоубийци“ в региона за последните три години. Това е броят на делата по член 127 от Наказателния кодекс, който е за „ск

24rodopi.com/Регион
142-ма „самоубийци“ в региона за последните три години. Това е броят на делата по член 127 от Наказателния кодекс, който е за „склоняване към самоубийство“. Страшната цифра обаче касае открити тела на починали хора, за които в болшинството се оказва, че са починали от естествена смърт. Неиздаването на смъртен акт обаче принуждава разследващите да образуват досъдебно производство, което обикновено е по този член от НК, разясниха за 24rodopi.com прокурори, наблюдаващи подобни дела.
40 са те през миналата година, отчитат от Окръжната прокуратура в Кърджали. За предходните 2020-та и 2019-та техният брой съответно е 47 и 55.
„Когато няма издаден смъртен акт от личен лекар или просто лицето няма такъв, започва разследване за установяване причините за смъртта. То се завежда по този член от Наказателния кодекс. В болшинството от случаите обаче аутопсията показва, че няма следи от насилие. Обикновено се касае за инсулт или инфаркт и производството се прекратява“, коментираха пред наш екип от прокуратурата относно шокиращите цифри.
Според отчета на държавното обвинение, делата за причиняване на смърт по непредпазливост за м.г. в Кърджалийско са 11. Те касаят най-вече трудови злополуки.

COMMENTS

WORDPRESS: 0