140 „уволнени“, дългове за 3 млн. лева и решение с… 250 лева

140 „уволнени“, дългове за 3 млн. лева и решение с… 250 лева

След тютюна залез и на шивашкия бранш След тютюнопроизводството към залез върви и шивашкият бранш в региона, който набра скорост в нач

След тютюна залез и на шивашкия бранш


След тютюнопроизводството към залез върви и шивашкият бранш в региона, който набра скорост в началото на новия век. Един от гигантите в Кърджалийско започна процедура по влизане в несъстоятелност. Компанията уволни преди две години около 140 служители, като „маскира“ процедурата с „доброволно подаване на молби за напускане“, за което синдикати алармираха още тогава.

Текстилната фирма, оперираща в Джебел, входира молба в Окръжния съд в Кърджали, с която да бъде обявена неплатежоспособността на компанията. В мотивите се посочва, че дружеството не реализира печалба в последните години, а единствено загуби. Задължанията към контрагенти вече са в общ размер на 2 970 703 лева, без лихвите. Сумата е по фактури към доставчици, натрупани задължения в периода 2013-2018 година. Към настоящия момент пък дружеството не осъществява никаква дейност. Компанията не разполага с дълготрайни материални активи, няма недвижими имоти в собственост и няма учредени в своя полза вещни права върху такива имоти.

Окръжният съд в Кърджали откри производство по несъстоятелност. Компанията трябва да заплати държавна такса по молбата в размер на 250 лева.

Това не е първата компания от текстилния бранш, която прекратява дейност в региона.

Особено по време на пандемията, стотици шивачки трябваше да излязат в неплатен отпуск заради липсата на поръчки от международни партньори.

В същото време около 40 са свободните места, обявени в бюрото по труда в Кърджали към 19 април, за шивачи и кроячи.

24rodopi.com


COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: