14 атаки за месец! Мечка с малки изби 13 овце край село!

14 атаки за месец! Мечка с малки изби 13 овце край село!

14 сигнала за щети от мечка са били проверени от служителите на Екоинспекцията в Смолян през септември. Всички те са били поети от Груп

14 сигнала за щети от мечка са били проверени от служителите на Екоинспекцията в Смолян през септември. Всички те са били поети от Групата за бързо реагиране, съобщават колегите от 24smolian.com, цитирайки РИОСВ.

При 13 от проверките са установени нападения над общо 36 броя селскостопански животни-овце, говеда и коне, както и един пчелин. При един от огледите, в град Неделино, комисията е констатирала, че щетата не е нанесена от мечка. 

Най-много са нападенията в района на Широка лъка-три, както и в село Гела-две. По едно има в селата Гълъбово, Планинско, Бориково, Могилица, Стойките, Гьоврен, Чепинци и в землището на Чепеларе.

Най-голямата регистрирана през месеца щета е от 11 септември, когато след проверка на сигнал в село Гела, са установени 13 мъртви и 4 ранени овце. От намерените в близост екскременти и начина на нападение над животните, експертите са категорични, че щетата е нанесена от мечка с малки.

За всички доказани щети ще бъдат изготвени предложения за обезщетяване на собствениците, посочиха от Екоинспекцията.

На снимката: Мечка в Кърджалийско може да се види в някой ресторант, но при комшиите…

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0