137 свободни работни места… Ако „продаваш пари“ в Кърджали, може и „от глад да умреш“!

137 свободни работни места… Ако „продаваш пари“ в Кърджали, може и „от глад да умреш“!

24rodopi.bg/Общество 137 са свободните работни места, обявени от Бюрото по труда в Кърджали. Почти половината от тях са за машинни оператори и шивачк

24rodopi.bg/Общество

137 са свободните работни места, обявени от Бюрото по труда в Кърджали. Почти половината от тях са за машинни оператори и шивачки. Търсят се и 17 лекари.

На трудовия пазар най-високи заплати се обещават от фирми, които търсят работници за чужбина.

Строителни фирми изпитват глад за работници за обектите си в страната, а международни транспортни компании – шофьори. Обещаваните заплати – до 1 800 лева за арматуристи, до 3 000 лева за международен шофьор.

Най-ниско е заплащането за кадри, които да „продават пари“, сиреч – рекламен агент във фирма за бързо кредитиране. Посочена е месечна заплата (бруто в лв.) 200 лв. – 500 лв, с уговорката „Заплащане обвързано с постигнатите резултати“.

Рекордно ниска безработица у нас е отчетена през ноември от Агенцията по заетостта – 4.8%. В бюрата по труда са регистрирани около 160 000 души. Експертите казват, че за първи път у нас има толкова малко официално регистрирани безработни.

Най-високите нива на безработица са отчетени в областите Видин, Враца и Монтана. На обратния полюс с най-ниска безработица са София-град, Варна и Габрово.

Сред най-търсените работници на трудовия пазар са шивачи, заварчици, електротехници и други специалисти в преработващата промишленост.

Най-често в бюрата по труда се регистрират хора със средно образование, без квалификация на възраст над 48 години.

За едно работно място в различните области се конкурират между 5 и 9 души, казва Иво Иванов – началник на отдел в Агенцията по заетостта, цитиран от „Хоризонт“.

Не всички свободни места, обаче са привлекателни за търсещите работа. Има и места, които остават трайно незаети.

Прогнозата на Агенцията по заетостта е, че евентуалните съкращения в държавната администрация догодина няма да се отразят негативно на трудовия пазар у нас.

Снимка: pixabay.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0