137 гласа „За“ от ИТН, ДБ, ИБНИ и ДПС – Ива Митева е председател на Народното събрание

137 гласа „За“ от ИТН, ДБ, ИБНИ и ДПС – Ива Митева е председател на Народното събрание

Ива Митева бе избрана за председател на 46-ото Народно събрание. Кандидатурата й бе обявена от Тошко Йорданов, който я определи като ”най-дост

Ива Митева бе избрана за председател на 46-ото Народно събрание. Кандидатурата й бе обявена от Тошко Йорданов, който я определи като ”най-достойна”. Тя бе председател на 45-ото Народно събрание.

Ива Митева бе избрана със 137 гласа “За”, 1 – “Против” и 99 “Въздържал се”. Против гласува Георги Кадиев, който излезе, за да обясни своите мотиви. Един от тях е липсата на диалог. „За“ Митева, която ще има 6-ма заместници – от всяка политическа формация в новия парламент, гласуваха „Има такъв народ“ (ИТН), „Демократична България“ (ДБ), „Изправи се Бг! Ние идваме“ (ИБНИ) и Движение за права и свободи (ДПС).

“Българските граждани ни казаха да отстраним досегашните управляващи и да го направим заедно. Липсата на разговори ще доведе до провала и на този парламент. Тази отговорност е изцяло на “Има такъв народ”. Те трябва да поемат инициативата”, обясни Георги Кадиев.

Този път своя кандидатура имат и от БСП. За председател бе предложен Кристиан Вигенин, който бе зам.-председател в предишния парламент от групата на левицата.

Предложените две кандидатури не бяха разискани и се премина към гласуване.

За знаково се смята избирането на председател на парламента. Причината – обикновено около това се конструира основното мнозинство.

Снимка: БГНЕС

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0