„12 декември е черна дата за Момчилград…“

24rodopi.bg/Регион Край Момчилград беше почетена паметта на 10-те загинали преди 32 години в придошлите води на река Върбица военнослужещи. Венци и

24rodopi.bg/Регион

Край Момчилград беше почетена паметта на 10-те загинали преди 32 години в придошлите води на река Върбица военнослужещи.

Венци и цветя пред паметника, за да напомнят за трагедията, поднесоха кметът на община Момчилград Илкнур Кязим и председателят на общинския съвет Ерсин Юмер, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, общински служители, момчилградчани. Присъстващите на церемонията почетоха с едноминутно мълчание паметта на лейтенант Илиян Попски, лейтенант Русин Самуилов, сержант Ангел Илков, ефрейтор Велин Хаджиев, ефрейтор Желязко Христов, ефрейтор Иван Янков, редник Красимир Канев, редник Николай Сандев, редник Петко Петков, редник Стефан Стефанов. 10-мата загиват на 12 декември 1990 година след като при форсиране с военни машини на Върбица са отнесени от приливна вълна, образувала се в резултат от няколко дневните валежи от дъжд.

„12 декември е една черна дата в историята на Момчилград. В този ден 10 млади мъже в разцвета на живота си, които служат на родината, намират смъртта си във водите на реката. Момчилград няма да ги забрави“, заяви Илкнур Кязим.

COMMENTS

WORDPRESS: 0