12 973 гласа е „цената“ на кърджалийския мандат! В парламента влизат Карадайъ, Гюркаш и Байрам, вижте какво се случва с №4 и №5

24rodopi.bg/Политика Мустафа Карадайъ, Елван Гюркаш и Байрам Байрам са сигурните кърджалийски депутати. Кои печелят мандата №4 и №5 ще стане ясно сле

24rodopi.bg/Политика

Мустафа Карадайъ, Елван Гюркаш и Байрам Байрам са сигурните кърджалийски депутати. Кои печелят мандата №4 и №5 ще стане ясно след преразпределението по системата на големия остатък. Това ще се случи едва след като бъдат обработени на 100 процента протоколите от секционните избирателни комисии. На този етап ДПС е фаворит за 4-ия мандат, а ГЕРБ – за петия, т. е. в парламента ще влязат Адлен Шевкед и Цвета Караянчева.

Както първи 24rodopi.bg информира снощи, 69 745 души са упражнили правото си на вот в 9-ти Кърджалийски многомандатен избирателен район, като ДПС печели 47 433 гласа. Втора сила в Източните Родопи е ГЕРБ със 7 199 гласа, следва коалицията „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ с 5 619 гласа. На 4-то място е БСП с 2 361 гласа, на петото е „Възраждане“, за която партия са гласували 2 253 души.

При вариант „парламент с 5 партии и коалиции“, изключвайки „Има такъв народ“, „цената“ на един кърджалийски мандат е 12 973. Общо 64 865 са гласовете, с които се определя колко гласа са необходими за пълен мандат в 9-ти МИР.

ДПС печели 3 пълни мандата и разполага с остатък от 0,656 за още един мандат.

Резултатът на ГЕРБ се равнява на 0,554 мандат.

Ако ИТН прескочи бариерата от 4 процента в национален план, то може да се стигне до куриоз и партията на Слави Трифонов да грабне петия мандат в Кърджали с едва 669 гласа.

Съвсем минимална теоретична възможност има и за вариант 3:1:1, т. е. ДПС да спечели 3 мандата, а остатъкът му да бъде прехвърлен в друг район, а ГЕРБ и ИТН да вземат по един мандат. Но благодарение на изселническата подкрепа ДПС ще получи мандати за разпределение в национален план, а кърджалийския висок остатък ще „глътне“ по-малките остатъци на партията в други избирателни райони.

COMMENTS

WORDPRESS: 0