12-ият носител на наградата „Мултикултурният човек“ е творецът Мюмюн Тахир

12-ият носител на наградата „Мултикултурният човек“ е творецът Мюмюн Тахир

В Арт галерия „Кръг“ днес бяха показани последните авторски творби на художника-карикатурист Бурханедин Ардагил /1943-2021/


В Арт галерия „Кръг“ днес бяха показани последните авторски творби на художника-карикатурист Бурханедин Ардагил /1943-2021/, по повод непрежалимата загуба на приятеля и твореца, роден в Кърджали и носител на наградата „Мултикултурният човек” за 2016 г., които съпругата му ще донесе от Истанбул в кутии, така както ги е оставил той след смъртта си. Събитието се нарича „Картина носиш в кутия, а аз – сърцето си”.

На фона на негов изложбен архив от фонда на Арт движение Кръг в Кърджали за 9-ти път бе връчена наградата „Мутикултурният човек” на нейния 12-ти номиниран носител – д-р Мюмюн Тахир.

Наградата се дава на кърджалиец, където и по света да се намира той, за принос за развитието на мултикултурализма, интеркултурния диалог и езиковото многообразие. Тя има за цел да акцентира върху ценността на интеркултурното взаимодействие, като разшири разбирането за иновация в този контекст.

Досегашните носители на наградата са: Нуреддин Мехмед (2013), проф. д-р Петър Гарена (2014), д-р инж. Хасан Азис (2015), проф. д-р Тодор Черкезов (2016), Бурханедин Ардагил (2016), д-р Есма Гюндоду и о.з. Минчо Гумаров (2017), Кина Бъговска и Зиятин Нуриев (2018), Милко Багдасаров и Нихал Йозерган (2019).

„През 2021 г. наградата бе връчена от мен на новия носител – за висок и оригинален обществен принос при формулиране и лансиране на съвременни политики, както и политики на бъдещето, в сферата на интеркултурната комуникация, интегриращата идентичност, етнодемографията, културната интеграция и междуетническото сътрудничество“, написа на стената си във Фейсбук кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0