111 години от падането на Одринската крепост – празничен концерт за Деня на Тракия

24rodopi.bg/Култура На 26 март 1913 година, по време на Балканската война, с щурма на българската армия, пада обявената за непревземаема Одринска кре

24rodopi.bg/Култура

На 26 март 1913 година, по време на Балканската война, с щурма на българската армия, пада обявената за непревземаема Одринска крепост. Решителната победа довежда до края на войната и подписване между воюващите страни на Лондонския мирен договор, с което от Османската империя се освобождава почти целия Балкански полуостров, в т. ч. и земите на Тракия.

Този ден признателна България обяви за Ден на Тракия и го посвети на подвига на българските воини и на хилядите българи – тракийски бежанци, отдали живота си, за да запазят своя род и родина. За бежанците и техните потомци той става празник и от 2006 година вече се чества официално в цялата страна.

В Кърджали “Тракийско дружество – Димитър Маджаров” и НЧ “Тракия-2009”, в тясна координация с “Български съюз на тракийските организации”, организират тържествен празничен концерт на 26 март от 17 ч. на площадката в Градската градина (до театъра).

Преди началото на концерта тракийци ще поднесат венци и цветя пред Паметника на Освободителите в Градската градина.

Каним гражданите и гостите на Кърджали да се включат в честването на Деня на Тракия, посочиха от тракийското дружество.

COMMENTS

WORDPRESS: 0