111 метра „отворени крила на пеперуда“ в „Арпезос – Север“

111 метра „отворени крила на пеперуда“ в „Арпезос – Север“

Кметът на Кърджали д-р инж.Хасан Азис направи оглед на мястото, където се строи новият пешеходен мост в парк „Арпезос-Север“

Кметът на Кърджали д-р инж.Хасан Азис направи оглед на мястото, където се строи новият пешеходен мост в парк „Арпезос-Север“. Заедно с него бяха част от екипа му и представители на Общинския съвет. Основите на съоръжението са готови, на терена са докарани елементи от връхната конструкция след първична обработка, чието монтиране предстои.

С  изграждането на моста ще се преодолеят различните нива в първи и втори етап на парка. Предвидено е съоръжението да обслужва смесен поток от  пешеходци и велосипедисти. Дължината ще бъде 111,30 м, дължината на пешеходната част – 103.12 м, а широчината на пешеходната част – 4.46 м.

Пешеходната платформа ще бъде със светла широчина от 4 метра, а настилката от профилиран декинг, който е изключително здрава и издръжлива подова настилка, предназначена за открити пространства с голямо натоварване. В конструктивно отношение съоръжението представлява система от 3 двойки стоманени дъги. Върху тях е окачена връхната конструкция посредством стоманени спирално усукани въжета от затворен тип. От архитектурна гледна точка проектът на моста акцентира на симетрията по надлъжната ос, наподобявайки отворени крила на пеперуда, а в изглед визията на съоръжението следва затихваща вълнообразна форма


Проектант на моста е „Трансконсулт-22“ ООД – град София, а изпълнител – „Екип холдинг“. Срокът за изпълнение  на поръчката за изграждането на мостовото съоръжение е 210 дни.

Изграждането на моста е по проект „Ремонт и рехабилитации на улици и тротоари в град Кърджали“, по процедура „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020 – Кърджали“ по оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020.

Общият устройствен план предвижда под мостовото съоръжение да бъде изградена улица „Арпезос“, която ще осъществява връзката между Пазара на производителите  и Новия мост,  но реализирането й не е включено в рамките на проекта. За изграждането на улицата ще бъдат търсени допълнителни средства.

Общата стойност на поръчката е над 1,8 млн.лв.

24rodopi.com

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0