109 кандидати за депутати в Кърджали и нито един агент на Държавна сигурност

24rodopi.bg/Политика Няма агенти и доносници на бившата Държавна сигурност в кандидатските листи в 9-ти Кърджалийски многомандатен избирателен район,

24rodopi.bg/Политика

Няма агенти и доносници на бившата Държавна сигурност в кандидатските листи в 9-ти Кърджалийски многомандатен избирателен район, стана ясно от решение на Комисията по досиетата във връзка с парламентарните избори на 2 април.

110 бяха регистрираните за кандидати в РИК-Кърджали, но един се отказа.

48 са кандидатите за депутати в страната, които са с досиета към Държавна сигурност (ДС), включени в партийните листи за предстоящия вот.

Най-много са в редиците на БСП – 11 души. По 4-ма са в листите на „Левицата!“, коалицията „Неутрална България“, „Български възход“, коалиция „Заедно“ и в обединението „Вън от ЕС и НАТО“. Трима са бившите агенти на тайните служби на комунистическия режим в ДПС, НДСВ и партия „МИР“. При „Възраждане“ и ГЕРБ-СДС има само по един доносник.

По-голямата част от тези хора са обявявани за принадлежност към ДС и в предишни години. За първи път се съобщават имената само на 7 човека. Сред тях е Веселин Дуфев от „Възраждане“ с псевдонима агент Роберт. Дуньо Дунев от „Заедно“ е бил съдържател на явочна квартира под името Роза. Съпартиецът му Иванчо Георгиев е работил под псевдонима агент Калоян. Мирослав Мирчев от БСДД е бил регистриран само като резидент с името Андреев. Михаил Захариев от НДСВ е сътрудничил под името агент Бенковски. Петко Божков от ДПС е вербуван като агент Макс. Социалистът Стефчо Георгиев е бил щатен служител, назначен е още през 1966 г. и през годините е минал през младши разузнавач до зам.-началник на отделение. През 1980 г. е изпратен на 3-месечен курс в школата на КГБ.

COMMENTS

WORDPRESS: 0