102-годишната Азизе и с година по-младият Вейсал посрещат заедно Байрам повече от 80 години

24rodopi.bg/Общество Семейството столетници Вейсал и Азизе Джафер от кърджалийското село Горна крепост повече от 80 години посрещат заедно Байрам. По

24rodopi.bg/Общество

Семейството столетници Вейсал и Азизе Джафер от кърджалийското село Горна крепост повече от 80 години посрещат заедно Байрам. Посрещат го и днес, в очакване на гости – на деца, внуци и правнуци.

Както вече 24rodopi.com писа, баба Азизе ще навърши 102 години в началото на лятото, а съпругът и е с една година по-млад. Домашна храна, много работа и никакъв стрес -това е рецептата за дълголетие на столетническото семейство.

Вейсал и Азизе разказват как започва тяхната житейска история. Той бил на 18, а тя – на 19. Запознават се случайно, в село Големанци, от където е родът на Вейсал. Харесали се и създали семейство. Оттогава нито войната, нито неволите успяват да разделят, вече повече от 80 години, пише БТА.

Имат три деца, осем внуци и 13 правнуци. Отгледали са своята челяд с двете си ръце, като цял живот са се препитавали с животновъдство и земеделие, в основата на което е традиционният за Родопите тютюн.

За разковничето на разбирателството и успешния семеен живот споделят, че се крие в това да си казват истината, да си говорят, но не да се карат.

„И сега, повече от 80 години, ставаме и си лягаме с добра дума“, споделя Азизе.

И на тези години Вейсал продължава да гледа две крави, но с малко помощ.

За рецептата за дълголетието двама съпрузи споделят, че не пият алкохол, но си имат традиция – всеки техен ден започва с чай и трахана (традиционно местно ястие), а след това излизат и сядат на двора. Не гледат телевизия, но слушат радио.

„Пуснем го, седнем на люлката в двора и слушаме“, разказва Вейсал.

Към рецептата за дълголетие баба Азизе добавя „само домашна храна, много работа и никакъв стрес“.

Двамата споделят, че пенсиите не им стигат, но не се оплакват. Помагат им и младите, които също се грижат за тях.

Снимка: БТА

COMMENTS

WORDPRESS: 0