100-годишна къща уби майстор, осъдиха собственика

24rodopi.bg/Общество/Регион Ремонт на селска къща, строена преди повече от век, пропадане на дюшеме и гредоред и смърт на работник. Трагедия в родопс

24rodopi.bg/Общество/Регион

Ремонт на селска къща, строена преди повече от век, пропадане на дюшеме и гредоред и смърт на работник. Трагедия в родопско село, след която собственикът на имота бе осъден за причиняване на смърт по непредпазливост.

Инцидентът станал на 26 януари м.г. в доспатско село, посочва в новия си брой „Rodopi voice“.

Мъж, заедно с двамата си сина, решил да ремонтира старата каменна двуежажна къща. За целта те повикали самоук майстор, който да им помага срещу заплащане. Идеята била да се премахне дюшеме и гредоред, като се налее бетонна плоча. Дейностите започнали, но дни по-късно майсторът се разболял. Строителните материали били купени и един от синовете на собственика повикал на помощ със съвети друг самоук дюлгерин от селото.

Четиримата продължили дейности. Отрязали гредите с моторен трион, но в момента, когато се намирали в избеното помещение, подпорите поддали и дървената подова междуетажна конструкция се срутила върху тях. Баща и син успели да се измъкнат през образувала се ниша, но 59-годишният майстор останала затиснат. Веднага подали сигнал до 112. Мъжът бил изваден, но в безсъзнание. Транспортиран бил в болницата в Смолян, където по-късно починал.

Близо две години след инцидента, съдът призна собственика на имота за виновен, че не е изпълнил минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи, като не изпълнил задълженията си да оцени риска за здравето и живота на себе си и останалите работещи с него на строителната площадка. Той бе наказан с осем месеца „лишаване от свобода“, като изтърпяването на присъдата бе отложено с 3-годишен изпитателен срок.

COMMENTS

WORDPRESS: 0