10% от бебетата – недоносени! Кампания „41 580 лева“ за модерен аспиратор в Неонатологията

24rodopi.bg/Кърджали Да осигури нов модерен респиратор за неонатологичното отделение в МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски” в Кърджали е поредната кампания, с

24rodopi.bg/Кърджали

Да осигури нов модерен респиратор за неонатологичното отделение в МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски” в Кърджали е поредната кампания, с която Фондация “Нашите недоносени деца” цели да подобри грижите за най-малките и крехки новородени от всички краища на България.

С помощта на дарители се събират средства за закупуването на така важната за отделението апаратура. Кампанията е на стойност 41 580 лв, а всеки който желае да я подкрепи, може да го направи чрез дарение по банков път от раздел “Активни кампании” в сайта на фондацията, съобщиха организаторите.

Респираторът, от който отделението се нуждае, е жизненоважен за подпомагане на дишането на преждевременно родените бебета, които в повечето случаи се раждат с недостатъчно развити бели дробове. В неонатологичното отделение в Кърджали в момента ползват много стар модел респиратор и за помощ към Фондацията се обръща завеждащата д-р Нурие Шабан.

“Иска ни се да разполагаме с по-нов апарат, тъй като той е много по-щадящ за белите дробове при обдишване, което е особено важно при недоносените бебета, родени с тегло под 1500 гр.”, споделя тя.

Неонатологичното отделение на МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски” е с II ниво на компетентност и затова бебета, родени с тегло под 1200 гр. и преди 28-а г.седмица трябва да бъдат приведени в трето ниво неонатологично отделение. Но поради липсата на добър респиратор, в момента дори бебета с тегло под 1500 гр. се налага да бъдат транспортирани до Пловдив.

“Респиратор от ново поколение е нужен и за случаите, в които се изисква провеждане на инвазивна и неинвазивна вентилация по спешност”, посочва  д-р Шабан. Неонатологично отделение на МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски” е единствено по рода си в цялата Кърджалийска област. В него се полагат грижи както за родените в АГО – Кърджали, така и за постъпилите рискови деца, родени в други общини – Момчилград, Крумовград, Златоград. Всички недоносени новородени се обслужват в неонатологично отделение на болницата в Кърджали.

През изминалата година в нея са се родили близо 400 бебета, като тенденцията е ражданията да се увеличават. Над 10% от ражданията са преждевременни. Само от началото на тази година в болницата са проплакали 89 бебета.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0