10-4-4-3: България все по-близо до редовно правителство на 4-те формации

10-4-4-3: България все по-близо до редовно правителство на 4-те формации

 24rodopi.bg/Политика Преговарящите за съставяне на правителство и за структурата на бъдещия коалиционен кабинет са на финалната права. Формулата з

 24rodopi.bg/Политика

Преговарящите за съставяне на правителство и за структурата на бъдещия коалиционен кабинет са на финалната права. Формулата за квотното разпределение на министерства към момента е 10-4-4-3, съобщава Българското национално радио.

„Продължаваме Промяната“ (ПП) ще има 10 позиции, заедно с премиер Кирил Петков и двама вицепремиери. Това са Асен Василев, който ще бъде и финансови министър, и Калина Константинова, която като зам. министър-председател ще отговаря за административната реформа. Това наименование още не е окончателно уточнено.

За ПП освен това са и министерствата на образованието и МВР, като там постовете си запазват съответно Николай Денков и Бойко Рашков, на отбраната – за момента номинация за този пост е служебният премиер Стефан Янев, твърдят източници от преговарящите екипи за съставяне на редовен кабинет.

И още  – транспорт, култура и здравеопазване. Транспортът ще поеме Николай Събев от ПП. Министър на здравеопазването става Асена Сербезова, министър на културата – Тодор Мечкарски. Министерство на икономиката се разделя на две – едното ще е за растеж и иновации и ще бъде оглавено от Даниел Лорер, а другото – ще ръководи държавните предприятия.

То отива при БСП и предложеното име към този момент е на Корнелия Нинова, която да е и вицепремиер. Левицата взема и министерствата на земеделието, туризма и социална политика.

За „Има такъв народ“ са определени – Външно министерство, енергетика, спорт и регионално развитие. Фаворит за регионалното развитие е бившият депутат от „Реформаторски блок“ Гроздан Караджов. За министър на външните работи се спряга Димитър Гърдев. Както вече 24rodopi.com писа министър на младежта и спорта вероятно ще бъде адвокатът Радостин Василев, който осъществи почти всички от успешните трансфери на „Арда 1924“.

Министър на енергетиката от ИТН се очертава да стане Александър Николов. От ИТН още не са дали съгласие да имат вицепремиер.

За „Демократична България“ са правосъдие, електронно управление и дигитализация, като и това название се уточнява, и екология, като министърът на екологията ще съвместява и поста вицепремиер по климатичните промени. Номинирани за тези позиции са съответно Надежда Йорданова, Божидар Божанов и Борислав Сандов.

Разпределението на позициите и имената все още не са окончателни, възможни са промени в последния момент.

Днес започват консултациите на президента Румен Радев с представители на парламентарните групи в 47-ото Народно събрание преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на „Продължаваме Промяната“.

Разговорите в президентството ще бъдат в два последователни дни. Според предварително обявената програма в днешния ден при държавният глава са поканени първите четири формации по брой гласове на парламентарния вот. Това са „Продължаваме Промяната“, ГЕРБ-СДС, ДПС и „БСП за България“.

Консултациите започват в 9.00 часа, а последната среща е насрочена за 14.00 часа.

Утре в подобен график президентът е поканил „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Възраждане“.

Очаква се веднага след това – в сряда, Радев да връчи и мандата за съставяне на кабинет на първата политическа сила – „Продължаваме Промяната“, пише „Фрог нюз“. Те разполагат със 7 дни, в които да изпълнят мандата или да го върнат. При неуспех той отива при  втората сила – ГЕРБ-СДС. Ако и те се провалят в съставянето на кабинет, държавният глава ще трябва да избере трета формация, която да направи последен опит.

COMMENTS

WORDPRESS: 0