10 часа на опашка за влизане в родината!

„10 часа на опашка за влизане в родината!? Километрични колони, клаксони, изнервени водачи на МПС и пътници“, описва пред 24rodopi

„10 часа на опашка за влизане в родината!? Километрични колони, клаксони, изнервени водачи на МПС и пътници“, описва пред 24rodopi.com нощта на дългото чакане на вход България през ГКПП „Калотина“ кърджалийка.

Масовото пътуване на турските гастарбайтери и завръщащите се в България за лятната почивка наши гурбетчии съвпадна с въведените нови правила на граничните пунктове за влизане в страната. Системата за цифровите COVID-сертификати стартира от 1 юли.

Хаосът на „Калотина“ беше очакван.

„Мислехме, че е заради гастарбайтерите, но се оказа, че причина за бавното придвижване е системата за сертификатите. Проверяват дали си тестван и дали трябва да бъдеш в карантина 10 дни. Обработването на данните става бавно. Не е създадена организация за посрещане на юлския поток от автомобили на този пункт“, поясни кърджалийката.

В системата за цифровите сертификати за пътуване има QR кодове, чрез които на границите и летищата се проверява дали пътника има ваксина или дали е преболедувал коронавирус през последните 6 месеца.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0