10 семейства в Момчилград: Купихме по 5-10 кубика дърва, горските ни подгониха за… бракониерска сеч!

10 семейства в Момчилград: Купихме по 5-10 кубика дърва, горските ни подгониха за… бракониерска сеч!

Около десет семейства в Момчилград си поръчали дървесина за зимата, но сега са преследвани от Горското за покупка от… браконие

Около десет семейства в Момчилград си поръчали дървесина за зимата, но сега са преследвани от Горското за покупка от… бракониери, които иначе имали разрешение за дърводобив от Държавното горско стопанство.
„По около 5-10 кубика на домакинство. Доставиха ни ги, а след това проверки установиха, че тези дърва били незаконно добити. В момента имаме проблеми със служители на Горското в Момчилград, които извършиха проверките“, посочиха ощетените момчилградчани.
Оказало се, че дървата били добити от сечище в Кирковско, но в издадената бележка за тях се посочвал районът на Момчилград. Несъответствието пък било причина за главоболията.
„Някой не си е свършил работата. Дали контролът от страна на горските е бил не както трябва, дали от фирмата са си правили някакви схеми, не знаем. Проблемът обаче сега е на нашите глави. Ние не сме детективи как държавата на фирмата стигат до нас. Достатъчно е, че виждаме документа им, в който пише, че имат разрешение“, посочиха потърпевшите.
Те допълват, че дърва за огрев са им били доставяни и през почивните дни, както и по време на националните празници. Плащането за услугата е било към частна фирма.
В същото време в региона зачестяват случаите на бракониерска дейност. В края на май трима бяха задържани за незаконна сеч в землището на момчилградското село Пазарци. Били повалени 73 дъбови дървета. По-късно е бил установен и четвърти извършител, посочиха от Областната дирекция на МВР. При огледи и претърсвания на различни адреси в община Момчилград била установена 30 кубически метра дървесина.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0