1 май е – някои празнуват, други си спомнят манифестациите „Да живей, живей труда!“

1 май е – някои празнуват, други си спомнят манифестациите „Да живей, живей труда!“

24rodopi.bg/Общество Денят на труда и на международната работническа солидарност (известен като Ден на труда) се отбелязва ежегодно на 1 май. Начало

24rodopi.bg/Общество

Денят на труда и на международната работническа солидарност (известен като Ден на труда) се отбелязва ежегодно на 1 май.

Началото се поставя на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат неофициална национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. В социалистическите и комунистическите страни на честването на Първи май се отдава голямо значение, в съгласие с идеологията и твърдението, че тези страни се управляват от работническата класа.

Денят на труда е един от официалните празници в Република България. Първият опит за честване на Първи май в България е от Топографското дружество през 1890 г. Обявен е за официален празник през 1939 г.

От 1945 г. комунистическата власт в Народна република България започва да чества празника ежегодно. Държавата отбелязва Първи май с мащабни манифестации из цялата страна, в които задължително взимат участие държавните служители. Те се провеждат на централния площад във всяко населено място. Манифестиращите преминават марширувайки през площада, като скандират лозунги, които прославят труда и работническата класа. Всички пеят „Дружна песен нек да екне, песен, песен на труда! На сърца ни да олекне, да живей, живей труда!“. През това време от трибуна, разположена на площада, са поздравявани от партийни (БКП и БЗНС от управляващия Отечествен фронт), държавни и местни ръководители.

След края на социализма в България през 1989 г. Първи май продължава да е официален и неработен ден, но държавната власт не се ангажира с организирането на масови прояви. Празнуват социалисти и комунисти, като най-значителни са концертите на открито на Българската социалистическа партия.

Снимката е от архива на Себахатин Карабашев

COMMENTS

WORDPRESS: 0