Юлия Чортленева: Свободата е отговорност, нека всички бъдем отговорни на 11 юли!

Юлия Чортленева: Свободата е отговорност, нека всички бъдем отговорни на 11 юли!

„Мисията ни е да приобщим децата към света на знанието“, казва кандидатът за народен представител Юлия Чортленева част от


„Мисията ни е да приобщим децата към света на знанието“, казва кандидатът за народен представител


Юлия Чортленева част от листата за народни представители ПП „Има такъв народ“ за 9-и МИР Кърджали. Носител на почетно отличие „Неофит Рилски“ за дългогодишна цялостна високопрофесионална трудова дейност в системата на народната просвета и приноса им в развитието на образователното дело в България. Преподавател в история и география в с. Черноочене, обл. Кърджали, с над 30-годишен опит. 

 

-Какъв беше пътят Ви до кандидатурата за народен представител?

-Да стана депутат никога не е било самоцел за мен. Мотивацията ми идва от желанието да бъда полезна в ПП „Има такъв народ“ като част от работната група в сферата на образованието. От първо лице в практиката ми виждам как ден след ден, последните 30 години образованието ни върви стремглаво надолу – като качества на завършващите средно образование, като мотивация на педагогическите кадри, като целесъобразност на реформите. Наблюденията ми са, че всяка следваща реформа задълбочава проблемите в образованието. Доколкото народните представители трябва да служат в полза на народа си, вярвам, че моят принос ще бъде моята експертност.

 

-Кои от приоритетите на ПП „Има такъв народ“ приемате като лична кауза?

-Бъдещето на младите хора на България приемам като лична кауза, а това бъдеще започва с доброто образование и равния старт за децата и младежите, независимо къде са родени.

В образованието предвиждаме редица промени – например отпадане на делегираните бюджети, при които сляпо „парите следват ученика“. След промените от 2007 г. учениците един вид се явяват работодатели на учителите си, защото всяко дете носи пари. Затова децата много бързо спяха да учат и резултатите са видими.

На втори място бих отбелязала преразглеждането на учебните програми, като те следва да са съобразени с възрастовите характеристики на учениците – само така можем да имаме едни функционално грамотни млади хора. Когато децата трябва да наизустяват уроците, когато просто ходят на училище, за да не са улицата, не можем да говорим за качествено образование. Нашата мисия трябва да е да приобщим децата към света на знанието, а не механично да ги съберем в училищата.

 

-Какви са очакванията Ви за състава на 46-тото НС?

-Категорично „Има такъв народ“ ще е водещата политическа сила. Резултатите от изборите в Благоевград са показателни за електоралните нагласи. Убедена съм, че хората са готови за промяна и силно вярват в партиите на протеста. Тези избори се различават много от предходните – принципите на провеждане са други, хората се чувстват далеч по-свободни, много истини за управлението на ГЕРБ излизат наяве.

 

-Срещате се с много граждани по време на кампанията в област Кърджали. Какви проблеми най-често Ви споделят?

-По време на кампанията пътувах много из областта, а и за експертни срещи в други области. Колегите от сферата на образованието споделиха тревогите си, например свързани със законовия регламент учениците да не остават да повтарят до 5-и клас.

Това нито е морален акт, нито е юридически издържан – едно дете няма как да навакса четири пропуснати години, то реално е обречено на отпадане от образователната система. Хората посрещат много добре мярката, която планираме за публични конкурси при избор на училищни директори и въвеждането на мандатност. Оставяме, разбира се, възможност успешен директор, след два мандата в едно училище, да се яви отново на конкурс, да го спечели и по този начин да развива друго училище с управленския си капацитет.

Споделени бяха и страховете на родители и учители във връзка с разпространение на наркотици сред младите – там се изисква много по-комплексен подход, който включва и сферата на образованието, но и по-категорична намеса на правораздавателните органи.

Много от гражданите ни информираха и за редица проблеми, свързани с комунални услуги и качеството на градската среда. Те в голямата си степен са в полето на местната власт.

 

-Кърджали е район, в който хората се чувстват все по-малко свободни. Какво изпълва думата „свобода“ със съдържание?

-Свободата преди всичко е отговорност – да бъдеш отговорен към себе си, към бъдещето си, но и към околните. Декарт казва „Моята свобода завършва там, където започва свободата на другия” – за съжаление виждаме, как хора отнемат свободата на цели общности, за да наложат своето разбиране за ред и своето благоденствие.

Призовавам хората на 11-и юли да проявят преди всичко отговорност към бъдещето, да излязат и да гласуват за промяната с №22 в интегралната бюлетина.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0