Юлия Чортленева: Образованието е приоритет №1, край на порочната схема „парите следват ученика“ (видео)

Юлия Чортленева: Образованието е приоритет №1, край на порочната схема „парите следват ученика“ (видео)

Финансирането на учебните заведения да се формира на базата на категоризирането им. Ограничаване на стигмите „елитни“ и 


Финансирането на учебните заведения да се формира на базата на категоризирането им. Ограничаване на стигмите „елитни“ и „неелитни“ училища, базирани единствено на принципа „брой ученици“ и бюджет. Броят ученици ще има значение единствено при финансирането на извънкласни дейности.

Това е залегнало в програмата на „Има такъв народ“ в сектор „Образование“. Предложенията за реформи бяха представени от втората в листата в 9 МИР Кърджали Юлия Чортленева. Тя проведе среща, в качеството си на експерт в постоянната група по Образование и наука, с представители на Независимия учителски синдикат.

„Образованието е един от основните приоритети в програмата на партията“, посочи Чортленева. Тя представи пред членовете на синдиката предложенията за реформи в модела на финасиране на сектора. Промяната касае делегираните бюджети и порочния принцип “парите следват ученика”.

Друг основен приоритет в образователната програма на партията е въвеждането на мандатност на директорите на учебните заведения. От партията предлагат те да бъдат ограничени до два. Преразглеждането на учебните програми и намаляването на броя на издаваните учебници също са акценти от програмата на “Има такъв народ”.

Представителите на Независимия учителски синдикат поставиха въпроси, свързани с редуцирането на нежеланото поведение в училище и индивидуалния подход към децата със специални образователни потребности.

Решаващият глас си ТИ!

ПП”Има такъв народ” №29 в интегралната бюлетина.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0