Юлия Чортленева: Не може да се спечели доверие, ако не се потърси отговорност на виновните за състоянието на държавата

Юлия Чортленева: Не може да се спечели доверие, ако не се потърси отговорност на виновните за състоянието на държавата

Юлия Чортленева е областен координатор на ПП “Има такъв народ” за област Кърджали. Магистър по история и география, специал


Юлия Чортленева е областен координатор на ПП “Има такъв народ” за област Кърджали. Магистър по история и география, специалист по “Политически мениджмънт”, носител на награда “Неофит Рилски” за дългогодишна цялостна 
високопрофесионална трудова дейност в системата на народната просвета и принос в развитието на образователното дело в България.

Старши учител по история и цивилизации и преподавател по история в СУ “Христо Смирненски” в село Черноочене.

 

-Като експерт в сферата на образованието, кои според Вас са основните проблеми?

-Хаотичното развитие на българското образование води до катастрофални последици в следващите 10-15 години. Тогава бизнесът и здравеопазването и всеки сектор от българското общество ще има нужда от подготвени кадри. Слабо образование означава само едно – липса на подготвени кадри. Това е бомба със закъснител, последствията от която не могат да бъдат поправени в кратки срокове.

Принципът „Парите следват ученика” е порочен и точно затова в нашата програма е заложен нов модел на финансиране на образованието, защото всички вече виждат, че сега действащият води до изкривяване. Трябва да се преразгледа цялата политика в образованието. За каквато и реализация да говорим, е необходимо всеки да получи стабилно образование и подготовка, върху която да се надгражда.

Проблем е и фактът, че най-добрите ни студенти, инженери, лекари…, във всяка сфера, завършват и заминават в чужбина. Не само заради добрата стартова заплата, а заради перспективата за професионално развитие. Няма човек, който иска да живее далеч от семейството си, от приятелите си, от социалната среда, в която е израснал. Но ако не вижда перспектива, той е готов да прежали всички тези ценности, да отиде в друга държава и да изгражда наново този кръг и тези ценности.

 

-Какво според Вас е необходимо да се направи, за да се спре обезлюдяването на региона?

-За съжаление и в Кърджали младите хора намаляват. За мен това е срамно. Вероятно се случва и заради политиката през последните години на „негативния подбор“. Имам предвид  държавната администрация, съдебната система. Имам предвид, че хората се назначават на партиен принцип, независимо от уменията, знанията и възможностите. Назначават се хора, за които е ясно, че ще могат да бъдат управлявани.

Голям проблем е и ситуацията с хората, заминали на гурбет и останалата част от семействата им в страната. Няма как да се получи нормално семейно възпитание без нормална семейна среда.

В последните години се забелязва едно почти учудващо увеличение на заплатите в държавната и общинска администрация, дори по-високо от тези в частния сектор.

 

-Нормално ли е това или начин да се намери някаква сигурност? Предлагате ли решения, свързани с реформа в администрацията?

-Административната реформа и въвеждането на електронното управление е приоритет за “Има такъв народ”. Сирахомилството при чиновниците в държавните структури и местните администрации води само до корупция. Огромният проблем е в числеността на администрацията и че това, което вършат, не е достатъчно, за да оправдаят това, което получават.

Неселението на България намаля в последните години с 2 млн. души, а администрацията не спира да расте. Не звучи сериозно, че управляващите увеличават броя на чиновниците, за да гласуват за тях. Въпросът е държавните служители да са специалисти с експертиза, които да не се притесняват, ако се наложи да излязат извън администрацията.

В „Имат такъв народ“ няма лечители, които са участвали или пък са били пасивни наблюдатели на процесите на разболяване през последните 10 години. Ние сме отскоро на политическия небосклон. Но оформянето на нашата политическа идея датира от 2016 година, когато българският народ масово изрази своята подкрепа в направения Референдум. Желанието на една група хора за промяна и привличането на съмишленици е процес, който не става от вчера за днес. Референдумът бе лакмусът, че народът иска промяна. Единствено чрез участие в политическия живот можеш да промениш политическата система и управлението на държавата.

 

-Алтернатива ли е “Има такъв народ” на сегашното статукво?

-На България са нужни нови лица с ново мислене и нов морал. Хората, които сме част от ПП„Има такъв народ”, залагаме на кардинална промяна в най-важните области: здравеопазване, образование, икономика и социални дейности, изборно законодателство. И най-важното – възстановяване на елементарната справедливост и чувство за сигурност сред хората. А това става с изчистване на законодателството  от лобистки наредби и закони, с възстановяване на нарушената независимост на съдебната система, със спешни мерки за справяне с икономическата и здравна криза. Ясно трябва да бъде осъзнато, че вече не може да бъде спечелено дълготрайно политическо доверие, ако не се потърси отговорност на виновните за настоящото състояние на държавата.

Решаващият глас си ТИ!

ПП”Има такъв народ” №29 в интегралната бюлетина

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

COMMENTS

WORDPRESS: 0