Ще удари ли „Демократична България“, без да иска, мощно рамо на ДПС в Кърджали?

„Демократична България“ и Христо Иванов „излетяха в космоса“ с акциите си пред „летния сарай“ на Ах


„Демократична България“ и Христо Иванов „излетяха в космоса“ с акциите си пред „летния сарай“ на Ахмед Доган
миналото лято. Ако парламентарните избори се бяха провели през есента на 2020-та „Демократична България“ (ДБ) щеше да постигне резултат от порядъка на 10-12 % и коалицията щеше да е незаобиколим фактор в 45-ото Народно събрание.

Днес социолозите дават на ДБ 5-6% подкрепа, а някои дори оставят коалицията извън парламента. Христо Иванов няма много вяра на българската социология, ние също. Политикът има основание да смята родните социолози за PR-труженици на партиите, опоненти на ДБ.

Растежът може да е зациклил, но ДБ със сигурност ще влезе в парламента, социолози!

 

 

Вероятно всеки от вас познава доста хора, които са срещали извънземни и дори са запаметили този момент на телефоните си, но нито един анкетиран от социологическа агенция. Било за изборни настроения, партийни влечения или друго.

Забележително за България е, че хората срещат повече летящи чинии или зелени човечета, отколкото живи социолози и наети от тях анкетьори! При телефонните разговори „Ти – НЛО“ и „Ти – анкетьор“ резултатът е равен – 0:0. А в България на глава от населението има най-много социолози в Европа.

Този абзац е в полза на Христо Иванов. За да не каже после, след последното изречение, че тази дописка е тенденциозна, че е продепесарска и т. н.

 

Та, с антидепесарска риторика Христо Иванов направи „Демократична България“ значима, че и хиляди протестиращи събра под прозорците на премиера Бойко Борисов в столицата. После започна преговори с изгонени от ДПС да подкрепят ДБ и дори да се включат с тях. Първо бяха хората около сдружение на бившия министър на земеделието Мехмед Дикме, после се оказа, че Лютви Местан е по-стойностен играч и преговорите продължиха с него.

„Ще бъдем подкрепени от партия, която е извън парламента и е против статуквото. Жаден съм да дам, съвсем скоро, изявление пред медиите каква политическа дейност ни предстои“, заяви преди дни Лютви Местан.

Оказа се, че Христо Иванов е обещал първо място на кандидат на ДОСТ в Кърджали. 18 000 гласа обещава Местан на ДБ, ако негови хора бъдат включени в листите на коалицията.

Да, ама местните „демократи“ са с ултиматум: Ако Местан реди листата, ние напускаме!

Всъщност, местните са дузина истински демократи, общинският съветник Радослав Милев и няколко души, които са „прелитали“ от партия в партия. Вали-гърми, тези хора „изработват“ 800-1000 гласа на избори.

Последната дума за листата има Христо Иванов.

 

Всъщност, похвално за съпредседателя на „Демократична България“ е, че се опитва да работи и в смесените региони. Той отиде на гроба на убитото по време на „Възродителния процес“ бебе Тюркян, проведе срещи с изселници в Турция, написа предизборна стратегия, в която се предвижда водачи в листите в смесените региони да бъдат етнически турци.

Казано кратко, точно и ясно, Христо Иванов отиде в Кърджали без да иска разрешение от Ахмед Доган! За разлика от други.

Затова е много интересно дали №1 в кърджалийската листа на ДБ ще бъде етнически турчин или ситуацията накрая ще се окаже удобна за ДПС и хората на Мустафа Карадайъ ще яхнат доволно коалицията на Христо Иванов с определения от рода на „новите обединени патриоти“, „новите националисти“ и т. н.

Сиреч, вижте ги – храчат и грачат по ДПС, но не смеят един етнически турчин да издигнат за кандидат-депутат.

ДПС има остра нужда от подобно отстъпление на Христо Иванов.

 

Може ли партия, която не се казва ДПС, да спечели избори в смесените региони у нас? Разбира се, че може. Но трябва много работа, постоянство и познаване на мнозинството в тези региони. Трябва да придобиеш умения за движение в света на избирателя на ДПС – бивш и настоящ.

Само с поднасяне на цветя на паметника на жертвите на „Възродителния процес“ и пътуване до Кърджали без подписано командировъчно от Доган нещата няма да се случат. Това са само точка 8 и точка 12 от поне 40 ориентира, за да победиш ДПС в Кърджали, Разград, Търговище.

 

И, ако Христо Иванов, наистина се огъне пред рекета на онези с 800-900-те гласа, в ДПС ще имат повод яко да го почерпят.

Колкото до хилядите етнически турци, които не гласуват за ДПС, но не пускат бюлетина и за друга партия, тяхната реакция ще бъде 1:1 като в следващото видео:

Защо не превеждаме? Защото, който иска да печели избори в смесените региони, трябва да стигне и до точка 40 на успешната стратегия.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0