Ще се появи ли българският Ердоган?

Ще се появи ли българският Ердоган?

Пет или шест партии биха попаднали в парламента, ако изборите бяха днес. Това сочат данните от последното национално представително про

Пет или шест партии биха попаднали в парламента, ако изборите бяха днес. Това сочат данните от последното национално представително проучване на социологическата агенция „Алфа Рисърч“, проведено 5 месеца преди редовния вот през март’2021. Позициите на ГЕРБ и БСП са изравнени – съответно 20,5% и 19,6 %, партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ е с 14,9%, ДПС-9,8%,  „Демократична България“ – 9,4 % и „Изправи се. бг“ на Мая Манолова с 3,8 %.

А цели 10.1% от твърдо решилите да гласуват все още избират кого да подкрепят.

При това положение е ясно, че не може да се сформира стабилна управленска коалиция. А дори и да се сформира, тя по скоро ще е брак по сметка, а не от изгода за обществото, защото идеалогическите противоречия между отделните политически сили ще си останат. Ако са верни, разбира се, заявките, които дават предварително преди изборите.

И какво се очертава? Перманентна политическа криза и невъзможност за формиране на стабилно управление. Ако избирателят възприема  истината, пречупена през толкова много призми, скоро няма да има изход от този омагьосан кръг.  А истината е някъде там. И тя трябва да е една.

Политическият ребус ще намери своето решение, ако на политическата сцена се появи достатъчно харизматичен лидер, който да обере поне близо половината от гласовете. Българският Ердоган! По подобие на южната ни съседка, която припозна в една личност своя водач и той я управлява от 2002 година насам без да губи избори. Някои анализатори, които не могат да си обяснят този факт, използват за настоящият турски президент клишето „диктатор“, но не бива да забравяме, че той не е преминавал границата от 50 % народно доверие. А тоталитарните лидери гонят далеч по-високи проценти.

В България също политици са печелили половината от народното доверие – Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, Бойко Борисов. Но това доверие се стопяваше като пролетен сняг след първия дъжд, защото лъсваше истината, че преди лов и избори най-много се лъже. И че 800 дни не са достатъчни, ако  следваш този девиз. „На лъжата краката са къси“ гласи народната мъдрост, а българският спасител досега все се оказва късокрак. За да е ербап и да яде няколко мандата народния кебап, по презумпция, първото условие е да докаже във времето, че държи на думите си и на своята почтеност. Иначе ще се случи онова, на което няколко пъти бяхме свидетели. От „Осанна! “ до „Разпни го!“

Второ, Спасителят трябва да е добър оратор. Да умее да завладява сърцата и умовете на хората и да не къса връзката с тях. Свидетели сме как със  своите речи Ердоган прочувства и дори насълзява своите избиратели. Нерядко го аплодират на крак. Всяко негово изказване?..

Ерхан АЛЕМДАР, специално за 24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0