Ще летуваме ли в Гърция без карантина? Вижте отговора на министър Ананиев

Ще летуваме ли в Гърция без карантина? Вижте отговора на министър Ананиев

Здравният министър Кирил Ананиев коментира горещата тема тези дни относно 14-дневната карантина за туристите. "Предстоят разговор

Здравният министър Кирил Ананиев коментира горещата тема тези дни относно 14-дневната карантина за туристите.
„Предстоят разговори с нашите балкански колеги. Ако се въведе декларация за едните, ще бъде и за другите. Ако трябва да дойде някой с PCR тест и нашите ще ходят с PCR тест там“, каза Ананиев.
Както вече 24rodopi.com писа, Европейската комисия (ЕК) обяви, че е против поставянето на пътуващите между държави от Европейския съюз под карантина. Брюксел не подкрепя и въвеждането на здравни сертификати.
Според ЕК е необходимо пътуващите в ЕС да не бъдат ограничавани след пристигането си, ако държавата, в която идват и страната, от която пристигат, прилагат сходни мерки срещу епидемията от COVID-19.
ЕК не подкрепя безусловна карантина за пътуващите, уточниха представителите на комисията. По техните думи въвеждането на здравни сертификати може да доведе до нова опасност – желание на някои хора умишлено да се заразят, с надеждата да се снабдят с документ, че са преболедували ЕК е на мнение, че досегашните строги мерки срещу епидемията повече не са необходими. Комисията настоява за уеднаквяване на начините за събиране на данните за заболеваемостта в ЕС, както и тези данни да бъдат достъпни в реално време за сравнение. Предвижда се да бъде създадена електронна карта, която да показва постоянно епидемичната обстановка в отделните части на ЕС. Според ЕК това би улеснило туристите при подготовката на летните почивки. По мнението на комисията засега не се налага отмяна на летните резервации.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 8