Щабът в Момчилград: КПП в пазарния ден, контрол за мерките, 10 легла за Ковид в болницата

Щабът в Момчилград: КПП в пазарния ден, контрол за мерките, 10 легла за Ковид в болницата

„Отговорност на нас, представителите на различните институции, е да създадем организация и да осъществяваме контрол за спазването

„Отговорност на нас, представителите на различните институции, е да създадем организация и да осъществяваме контрол за спазването на противоепидемичните мерки. През изминалите месеци действахме в пълен синхрон, а убедена съм, че така ще бъде и в бъдеще“. Това заяви по време на заседанието на общинския кризисен щаб неговият председател и кмет на община Момчилград Илкнур Кязим. На срещата присъстваха нейните заместници, началникът на група „Охранителна полиция“ Варадин Драгнев, началникът на РСПБЗН главен инспектор Ваклин Тихов и управителят на МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев“ д-р Младен Къров.

Беше обсъден предстоящия във вторник пазарен ден, където струпването на хора е най-голямо. Между сергиите ще бъде осигурено разстояние, а търговците задължително освен маски ще трябва да носят ръкавици и да имат дезинфектант. Влизането на пазара ще става през контролен пункт, където ще се извършва дезинфекция. Движението ще бъде еднопосочно, а дистанцията, която всеки посетител ще трябва да спазва е 1,5 метра. Общински служители и полицаи ще бъдат ангажирани да следят дали мерките се спазват.

Варадин Драгнев заяви, че полицията редовно следи за спазването на карантината от хората, поставени под изолация. Следи се също за носенето на маски, които са задължителни и на открито, ако има струпване на хора и невъзможност между тях да има дистанция от поне 1,5 метра.

Всички детски градини на територията на общината извършват дейността си при спазване на противоепидемичните мерки, въведени със заповед на министъра на здравеопазването. Само в една група посещенията са временно преустановени заради положителен тест на педагог, стана ясно по време на заседанието на кризисния щаб.

По населените места кметовете или кметските наместници ще продължават да оказват помощ и подкрепа в закупуването на храни и лекарства за нуждаещи се, а жителите на общинския център могат да се обърнат за подкрепа на горещия телефон 03631/6527. Издадена е заповед за преустановяване на екскурзии и групови посещения на археологическия комплекс при село Татул.

Община Момчилград е снабдила с дърва за огрев болницата. Плановите операции в нея са преустановени. Д-р Младен Къров заяви, че МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев“ има 10 легла за лечение на заразени с коронавирус и вече приема пациенти от трите общини – Момчилград, Кирково и Джебел. „В момента в болницата има настанени трима пациенти, мъж и жена от Момчилград и жена от Кирково. Състоянието и на тримата е добро“, заяви д-р Къров.

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0