Щабът в Кърджали: 117 заразени са в болници, медиците са на ръба на силите си, всеки втори тест – положителен!

Щабът в Кърджали: 117 заразени са в болници, медиците са на ръба на силите си, всеки втори тест – положителен!

105 достигна броят на ковид-пациентите в областната МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали, 12 души са настанени в Момчилгра

105 достигна броят на ковид-пациентите в областната МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали, 12 души са настанени в Момчилград. Има база, но персоналът е крайно недостатъчен. Медиците са на ръба на силите си, на предела на натоварването са и екипите на Спешната помощ, отчете в четвъртък Кризисният щаб в Кърджали. Най-голямото здравно заведение в региона увеличава ковид-леглата и трансформира цели сектори, за поеме потока от пациенти с коронавирус. 20 души са настанени в Инфекциозното отделение Сектор 1, 16 в новия Сектор 2, 25 в ПФО, 14 в Първо вътрешно, 25 във Второ, 5-ма в ОАИЛ. В интензивното отделение лежи 33-годишна жена в тежко състояние, без придружаващи заболявания. От направените в сряда ПСР-тестове в микробиологичната лаборатория 50 на сто са положителни. В четвъртък са взети 95 проби, резултатите ще излязат по-късно. Заради усложнената обстановка и натиска върху здравната система Кризисният щаб взе решение да се увеличат ковид-леглата в общинските болници – със 7 в Момчилград и с по 5 в Ардино и Крумовград.

За последните 14 дни, по данни на РЗИ, заболеваемостта в област Кърджали е достигнала 155 на 100 000. Броят на ваксинираните лица е 5613. С „Пфайзер“ са имунизирани 1490 души с първа доза и 677 с втора. „Астра Зенека“ са получили 3446 лица. 1464 човека са заявили ваксина в електронния регистър до 31 март.

Под карантина са една паралелка ученици в Кърджали и две в Крумовград и две детски градини – в Момчилград и в с. Бенковски. По линия на МВР са извършени 247 проверки за спазване на карантината с 16 установени нарушения. Проверени са и 83 търговски обекта. Няма съставени актове.

От понеделник, 22 март, в цялата страна се въвеждат 10-дневни строги ограничения. Затварят се училища, детски градини, ВУЗ-ове, театри, кина, музеи, ресторанти, фитнеси,  игрални зали, МОЛ-ове и магазини за нехранителни стоки.

24rodopi.com

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0