Шок! Друсат се от ученици до висшисти, после „Ама това дрога ли е?“

Шок! Друсат се от ученици до висшисти, после „Ама това дрога ли е?“

Рязко са скочили делата за притежание на наркотици в Родопите в последните години, а почти три от десет престъпления се извършват от пи

Рязко са скочили делата за притежание на наркотици в Родопите в последните години, а почти три от десет престъпления се извършват от пияни и дрогирани.

„Аз не знаех, че това е наркотик! Веществото е за лична употреба“, пък са най-честите оправдания от страна на задържани, разкриха за „Родопи voice“ разследващи.

Само Районната прокуратура в Кърджали е вкарала в съда 73 дела за притежание на дрога в рамките на година. Техният общ брой за последните три пък е 213. Ръстът спрямо 2017-та е от над 40 на сто, установи проверка на медията ни.

„Много от задържаните посочват, че дрогата е за лична употреба. Законът обаче е категоричен, че притежанието на наркотично вещество е наказуемо. Други оправдават действията си с това, че са зависими и дори са правили опити за лечение“, коментираха за „Родопи voice“ от държавното обвинение.

В рамките на година в Областната дирекция на МВР в Кърджали са регистрирани 70 престъпления, свързани с наркотици. Анализът на вътрешната дирекция пък сочи, че 27 на сто от разкритите престъпления са извършени след употреба на алкохол и дрога.

Ръст отчитат и в област Смолян. Ако криминални деяния, свързани с държане и разпространение на наркотици, през 2018-та са били 57, то година по-късно те са вече 72. Над 23 на сто от криминалните действия в Смолянско са дело на лица, употребили алкохол, 61 от престъпленията пък са извършени от дрогирани бандити.

„Когато отворим темата за наркотици, то тя разполага обхвата си във възрастовата група 18-27 години. Но има и тенденция за падане на възрастовата граница. Десетки са случаите на ученици, хващани с канабис и амфетамини. В същото време под ударите на Закона заради наркотични вещества попадат и лица над 40 години. Тоест анализът сочи, че ако те са употребили за първи път дрога в младежка възраст, то това е продължило години наред“, коментират разследващи.

Бензинджии, сервитьори, бармани, готвачи, служители в заводи, в офиси, хора с основно, средно, висше образование попадат в съда заради притежание на дрога. Тоест наркоразпространението и употребата вече са обхванали почти всички сфери на обществения живот.

24rodopi.com


COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0