Шефът на НЗОК: Доставната цена на PCR тест е между 17 и 25 лева

Шефът на НЗОК: Доставната цена на PCR тест е между 17 и 25 лева

 Доставната цена на един PCR e между 17 и 25 лева. Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) заплаща тестовете на 60 лева, а л


 Доставната цена на един PCR e между 17 и 25 лева. Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) заплаща тестовете на 60 лева, а лабораториите сами имат право да определят своите цени. Цената, която плаща Касата е договорена цена, а не реалната цена.

Това заяви  шефът на НЗОК проф. Петко Салчев в предаването „Лице в лице“ по бТВ. И министърът не може да реши този въпрос, защото лабораториите сами определят цената, а договорената с нас цена е фиксирана, допълни той.

Припомняме, че цената на тест Коронавирус (COVID-19)PCR в лабораториите варива от 87 до 120 лева.

По думите на проф. Салчев Касата има задължението да заплаща здравните услуги. След като е готов и организацията за направленията за PСR  тестове и те ще бъдат изплащани, каза той.

Пациентите ще получават уникален номер на направлението си от личния лекар, с който ще могат във всяка от лабораториите да извършат изследването. Без лимит са личните лекари. За пациентите има 11 критерии, от които поне 2 трябва да са покрити, за да се издаде такова направление. Това е преценка на личния лекар, каза още шефът на НЗОК.

„Общопрактикуващите лекари могат и без PСR тест да помогнат на пациентите си. Клиничната кантина не зависи от теста, той само констатира. И за грипа няма конкретно лечение. При наличието на симптоми личните лекари трябва да лекуват пациентите си.

Проф. Салчев бе категоричен, че в болниците не изискват задължително тест, за да приемат пациент.

1200 лв. е определената цена на клиничната пътека. Ако човек в тежко състояние се наложи да попадне в интензивно отделение, там се плаща по 780 лв. на ден. Не може да се говори за цена, а трябва да се има предвид състоянието на човека, поясни проф. Салчев.

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0