Шефовете на общините в България с важни онлайн послания към правителството

Шефовете на общините в България с важни онлайн послания към правителството

Липсата на квалифицирани анестезиолози и подготвени екипи е въпрос, чието решаване не е по силите на местните власти без съдействиет

Липсата на квалифицирани анестезиолози и подготвени екипи е въпрос, чието решаване не е по силите на местните власти без съдействието на Министерството на здравеопазването

Ръководните органи на Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ) продължават редовната си работа в условията на извънредно положение.
Управителния съвет и Контролния съвет на НСОРБ ще провеждат съвместни дистанционни заседания ежеседмично в периода на извънредното положение, поради динамиката на обстановката и сериозните ангажименти, които са възложени на общините – това решиха членовете на управителните органи на Сдружението на днешната он-лайн работна дискусия.
Кметът на община Кърджали и зам.-председател на УС на НСОРБ инж. Хасан Азис участва в работната дискусия от кабинета си в община Кърджали.
Двата ключови въпроса, които бяха обект на обсъждане, са необходимостта от допълнителен финансов ресурс за общините за покриване на разходите по извънредното положение и формирането на екипи и условия за лечение на заразени с коронавирус в общинските болници. Обсъдена беше и необходимостта от намиране на решение за провеждане на заседания на общинските съвети в условията на епидемична обстановка и
В момента общините предприемат всички необходими действия за обособяване на съответния брой болнични легла за лечение на заразени с коронавирус в общинските здравни заведения, определени в заповедта на министъра на здравеопазването. Със собствени средства и с помощта на дарители се извършват спешни ремонти и преустройства, където е необходимо, търсят се и начини за закупуване на специализирано оборудване. Липсата на квалифицирани анестезиолози и подготвени екипи е въпрос, чието решаване не е по силите на местните власти без съдействието на Министерството на здравеопазването. В близките дни НСОРБ ще търси среща с ръководството на здравното ведомство, за уточняване на изискванията и обсъждане на възможните решения.
В редица общини работата на общинските съвети е преустановена, което сериозно затруднява функционирането на местната власт. Ограниченията в действащия Закон за местното самоуправление и местната администрация за провеждане само на присъствени заседания, възпрепятства работата на общините по редица въпроси от компетенциите на Общинския съвет, посочват от пресцентъра на НСОРБ.
На следващото редовно заседание на УС и КС на НСОРБ, което ще се проведе на 7 април, ще бъдат обсъдени и гласувани конкретните предложения.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0